ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ 

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε στην Μητρόπολή μας το «Πάσχα» του καλοκαιριού, η Κοίμηση της Παναγίας μας.

 

Και στα τρία νησιά της Ι.Μητροπόλεώς μας, Λέρο, Κάλυμνο και Αστυπάλαια, από την 1η Αυγούστου και καθημερινά τελούνταν παρακλήσεις. 

       

Στη Λέρο, την παραμονή Κυριακή 14 Αυγούστου, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός υπό σύμπαντος του Ιερού Κλήρου της Νήσου, στην Παναγία του Κάστρου Λέρου.

Ακολούθησε ο επιτάφιος και τα εγκώμια της Παναγίας και εν συνεχεία η Ιερά Παράκλησις και οι Χαιρετισμοί εις την Κοίμησιν της Θεοτόκου.

 

Πλήθος πιστών και προσκυνητών συνέρρευσε στο Κάστρο για να ανάψουν το κεράκι τους, να πραγματοποιήσουν το τάμα τους και να ασπασθούν την Εικόνα της Παναγίας μας.

       

Την επομένη, Δευτέρα 15 Αυγούστου, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, όπου και πάλι πλήθος προσκυνητών ανέβηκε στην Παναγία του Κάστρου, το Ιερό Παλλάδιο των Λερίων.

 

Μετά το πέρας της Θ.Λειτουργίας ετελέσθη η λητάνευσις της παλαιάς Ι.Εικόνος της Παναγίας στα πεντένια του Κάστρου. 

Στην Αστυπάλαια, όπου κατά το έθος εόρτασε ο Μητροπολίτης μας κ.κ.Παίσιος την Κοίμηση της Παναγίας μας, τελέσθηκε πανηγυρικός εσπερινός, Θ.Λειτουργία και λιτάνευσις της ιεράς εικόνος της Παναγίας Πορταϊτίσσης Αστυπάλαιας, στους δρόμους και την πλατεία της Χώρας, όπου πλήθος πιστών πέρασε κάτω από τον επιτάφιο της Παναγίας κατά το έθος, και ασπάσθηκε την Εικόνα της Παναγίας Πορταϊτίσσης, την εικόνα του κτήτορος της Μονής Αγίου Ανθίμου και τα Ιερά Λείψανά του. 

Το πρωί της 15ης Αυγούστου ετελέσθη Θεία Λειτουργία παρουσία πολλών πιστών.

Τέλος το νησί έζησε και αυτό το «Πάσχα» του καλοκαιριού, την εορτή της Παναγίας μας, με την πίστη, την ευλάβεια και τον σεβασμό προς το πρόσωπο της Παναγίας μας. 

Και στην Κάλυμνο με τον ίδιο θρησκευτικό παλμό εορτάσθηκε η Κοίμηση της Παναγίας μας καθώς και σε όλα τα σεβάσματα το νησιού.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ:

Λιτανεία από την Παναγία κυρά Ψηλή Βαθέως Καλύμνου: 

Απόσπασμα Εσπερινού Παναγίας Κεχαριτωμένης Καλύμνου:   
 
 
 
Επιμέλεια-Φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως