ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΜΑΜΑΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η εορτή του Αγίου Μάμαντος στον εορτάζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό στην Κάλυμνο.

Το εσπέρας της 1ης Σεπτεμβρίου τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατουντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παϊσίου συμπαραστουμένου υπό του ιερου Κλήρου της Νήσου και πλήθους πιστων.

        

Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στον βίο, τα μαρτύρια και τα θαύματα του Αγίου και κάλεσε τους πιστούς της εποχης αυτης, όχι να δώσουν το αιμα τους όπως ο Aγιος, αλλά να ομολογουν Πατέρα, Υιόν και Aγιον Πνευμα, Τριάδα ομοούσιον και αχώριστον. Ετόνισε δε ιδιαιτέρως ότι ο άνθρωπος μακράν της Εκκλησίας χάνεται.Τον χορό των ψαλτων πλαισίωσε ομάδα μαθητων της Σχολης Βυζαντινης Μουσικης υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ναου και καθηγητου της Σχολης κ. Γεωργίου Καραφύλλη.

Ο Προϊστάμενος του Ναου π. Ιάκωβος Συριώτης και Εκκλησιαστική Επιτροπή κατά το έθιμο προσέφεραν καλύμνικους λουκουμάδες (γυριστές).

Το ωραιο ηταν να βλέπει κανείς τους τάφους των νεκρων στολισμένους με ωραια λουλούδια και να ανάβουν τα καντήλια και να προσδοκουν τα πάντα ανάστασιν νεκρων.

        

Την πρωίαν της Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρουσία πυκνου εκκλησιάσματος. Ο Ιεροδιάκονος Γεώργος Θεοδωρίδης ανέγνωσε τον βίο του Αγίου και ακολούθως έγινε λιτάνευσις πέριξ του Ναου της Θαυματουργου Εικόνος του Αγίου Μάμαντος και μικρου τμήματος του ιερου του λειψάνου που τεθυσαύρηστε στο Σκευοφυλάκιο του Ναου.

Τέλος τελέστηκε ο αγιασμός και διαβάστηκε η ευχή του Αγίου Μάμαντος προς ευλογίαν των τετραπόδων.

Ο Μητροπολίτης σε σύντομη προσλαλιά του εκάλεσε τους πιστούς να μιμηθουν την ζωή και την προσφορά του Αγίου, προσφορά αγάπης προς πάντα άνθρωπο,αφου επώλησε κατά το ευαγγελικό τα υπάρχοντά του και τα μοίρασε στους πτωχούς.

Και πάλι το εκκλησιαστικό συμβούλιο στο πρεσβυτέριο δεξιώθηκε τον Μητροπολίτη και τον ιερό Κληρο και τους προσκυνητάς και παρέθεσε τον πατροπαράδοτο καφέ και γλυκίσματα.