ΥΨΩΣΙΣ  ΤΙΜΙΟΥ  ΣΤΑΥΡΟΥ 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ, ΤΗΝ ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ:  http://www.youtube.com/watch?v=vpwRfPnPn4U

 

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε στη Μητρόπολή μας η εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

       

Το εσπέρας της Τρίτης 13 Σεπτεμβρίου, στον ιστορικό Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού στον Πλάτανο Λέρου, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου, συμπαραστατουμένου του Ιερού Κλήρου του νησιού μας, των Αρχών και πλήθους εκκλησιάσματος.

       

Ο Μητροπολίτης μας στο κήρυγμά του ετόνισε την δύναμιν του Τιμίου καί Ζωοποιού Σταυρού προς τους πιστούς, οι οποίοι με πίστη και ευλάβεια επικαλούνται την προστασία Του. Και όταν τα βλέματα των πιστών αντικρύζουν τον Τίμιο Σταυρό παίρνουν δύναμη από την δύναμή Του, από το αγιασμένο για το Aγιο Αίμα του Θείου Λυτρωτού.

Μετά το πέρας του εσπερινού, έλαβε χώρα η Λιτάνευσις της Εικόνος της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού εις τας οδούς της Πόλεως του Πλατάνου, προπορευομένης της Φιλαρμονικής του Δήμου Λέρου, του Τιμίου Σταυρού, των εξαπτερύγων και των λαβάρων, του Ιερού Ευαγγελίου, του Ιερού Κλήρου, του Μητροπολίτου, των τοπικών Αρχών και πλήθους πιστών.

 

Έμπροσθεν δέ του Δημαρχιακού Μεγάρου εγένετο η καθιερωμένη δέησις.

       

Την πρωίαν της εορτής, Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος και πάλι του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, συμπαραστατουμένου υπό του Ιερού Κλήρου της νήσου.

Μέσα σε κατάνυξη και εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια έγινε η τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

       

Όλο το εκκλησίασμα προσεκύνησε τον Τίμιο Σταυρό που κρατούσε στα χέρια του ο Σεβασμιώτατος και έλαβε ευλογία τα βασιλικά και τον αγιασμό που θα χρησιμοποιήσουν οι νοικοκυρές για το προζύμι της χρονιάς.

Τον θείο λόγο εκύρηξε ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως αρχιμ.Στέφανος Κατές.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ, ΤΗΝ ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ: http://www.youtube.com/watch?v=vpwRfPnPn4U

 

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΚΑΛΥΜΝΟ 

Πρωτοφανής κοσμοσυρροή φέτος στον Εσπερινό του Σταυρού, στην ομώνυμη ι.μονή ψηλά στην πλαγιά του Καντουνιού Καλύμνου.

Ο Εσπερινός άρχισε περί τις 6:30΄, αλλά ο κόσμος ανηφόριζε την πλαγιά προς το Σταυρό πολύ νωρίτερα - παρά τη ζέστη της ημέρας. Η γραφικότητα όμως του τοπίου και η καταπληκτική θέα που προσέφερε η ήπια ορειβασία, με αργό βηματισμό, αποτελούσε την καλύτερη αποζημίωση για τον προσκυνητή της ιστορικής μονής του Σταυρού.Η μικρή αυλή του κτιριακού συγκροτήματος, όπου τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός, δεν επέτρεπε σε πολλούς προσκυνητές να παρακολουθήσουν την ακολουθία του εσπερινού εκ του σύνεγγυς. Πολλοί έμειναν έξω από τον περιτοιχισμένο χώρο της μονής, καθισμένοι στα βράχια, απ’ όπου και παρακολουθούσαν τον εσπερινό απολαμβάνοντας το μαγευτικό δειλινό με θέα τις παραλίες Καντουνιού-Λιναριών αλλά και όλο τον Πάνορμο. Εξάλλου η μεγαφωνική που είχαν εγκαταστήσει για τις ανάγκες του εσπερινού, έστελλε τις ψαλμωδίες σε όλο τον Πάνορμο (εις επιβεβαίωση της καλυμνιακής ιεροψαλτικής δίψας που είναι πάντα ζωηρότατη και εκφράζεται με «προσωπικά» ρεσιτάλ στα πανηγύρια των εξωκλησιών).

 

Ο ιερέας Ιερεμίας Σακαλέρος, εφημέριος του ι.ν. Αγ. Γεωργίου Πανόρμου, στον οποίο ανήκει το «εορτολόι» καθώς και η φροντίδα της ι. μονής, βοηθούμενος από τον εφημέριο της Αγ. Aννας Πανόρμου αιδ. Μαΐλλη, έψαλλαν το «Φως ιλαρόν» και το «Θεοτόκε Παρθένε» με βυζαντινό ύφος και κατά την καλυμνιακή βυζαντινή μουσική παράδοση. Μετά το τέλος του Εσπερινού, όπως διαπιστώσαμε αλλά δεν κάναμε επαλήθευση, θα πρέπει να ακολούθησε «γαστριμαργική κατάνυξη», αν υποθέσουμε ότι τα τρία «μουούρια» με καλοψημένα αρνάκια, τα οποία είδαμε ένα φυλάσσονται στο παρεκκλήσιο του Ιωσήφ, προορίζονταν για τους «μυημένους» προσκυνητές, μετά το πέρας του εσπερινού – η ΑΡΓΩ άκουσε την απόλυση του εσπερινού κατεβαίνοντας την πλαγιά της επιστροφής. Πάντως, το θετικό είναι ότι οι Καλύμνιοι τα τελευταία χρόνια αναθερμαίνουν και συνεχώς επεκτείνουν την παράδοση των παλαιών καλύμνικων πανηγυριών με την προσφορά πλούσιας τράπεζας.

Αυτό όμως που σφράγισε το φετινό εορτασμό του Σταυρού στο Καντούνι ήταν η πρωτοφανής παρουσία του κόσμου. Από το απόγευμα μέχρι και το βράδυ συνεχώς ανεβοκατέβαινε ο κόσμος. Πάντα οι Καλύμνιοι τιμάνε τα ξωκλήσια στην εορτή τους, αλλά φέτος - θα λέγαμε: τα τελευταία χρόνια - η οικονομική κρίση και τα έντονα κοινωνικά προβλήματα φέρνουν τον κόσμο όλο και πιο κοντά στην εκκλησία. 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΝΤΟΥΝΙΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ: http://www.youtube.com/watch?v=jiA_6y0jd_U&feature=player_embedded 

Επιμέλεια-Φωτογραφίες: Γεώργιος Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως & Εφημερίδα "Η ΑΡΓΩ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ"