«Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ» 

Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011, εις τον Ι.Ναό Θείας Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χριστού Λέρου, εορτάσθηκε «Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ» με την ευκαιρία συμπλήρωσης 89 ετών από της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ: http://www.youtube.com/watch?v=yR49GK_dTvc

       

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Μνήμη της Μικράς Ασίας» ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβ.Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου, Εθνικό Μνημόσυνο, ομιλία για τον μικρασιατικό ξεριζωμό και έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας.

 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε επιμνημόσυνος δέησις και εν συνεχεία ομίλησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Λέρου και Εφημέριος του Ιερού Ναού π.Νικόδημος Φωκάς.

Εις την ομιλία του αναφέρθη εις τα αιτία του μικρασιατικού ξεριζωμού, στην προδοσία της Ελλάδας από τις μεγάλες δυνάμεις, στις χιλιάδες των ανθρώπων που σφαγιάσθηκαν, τα βάσανα που πέρασαν οι πρόσφυγες, την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα και την θαυμαστή αναδημιουργία τους.

 Ο Σεβασμιώτατος εις την συνέχεια ανεφέρθη εις την Μικρασιατική καταστροφή καθώς και στα μαρτύρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

 

Κατόπιν εις το παρακείμενο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού, εκτέθηκαν πολλές εικόνες, σπάνιο φωτογραφικό υλικό από την Μικρασιατική καταστροφή, παλαιοί χάρτες της Μικράς Ασίας, καθώς και μεγάλος αριθμός βιβλίων που αναφέρονταν στις αξέχαστες πατρίδες.

       

Την εκδήλωση πλαισίωσε το μουσικό παραδοσιακό τμήμα του πολιτιστικού Συλλόγου «Aρτεμις», παίζοντας μικρασιάτικους σκοπούς και τραγούδια. 

Τέλος το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο δεξιώθηκε τον Μητροπολίτη και τους πιστούς με μικρασιάτικα κεράσματα.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ:   http://www.youtube.com/watch?v=yR49GK_dTvc

 

Επιμέλεια-φωτογραφίες-βίντεο-μοντάζ-επεξεργασία:   Γεώργιος Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως