ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ 

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε και στην Ιερά Μονή Παντελεήμονος στην Κάλυμνο η μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημων Γερασίμου του εν Κεφαλληνία.

 

Στον Ναό του Αγίου Γερασίμου, ο οποιος βρίσκεται εντός της Μονης, το εσπέρας της Τετάρτης 19-10-2011, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό παρουσία αρκετου εκκλησιάσματος.

Στο τέλος ωμίλησε αναφερόμενος στον βίο, τους πνευματικούς αγωνας του, στην προσευχή, την νηστεία, στην αγρυπνία και στην αγάπη που έδειχνε προς πάντα άνθρωπον, ακόμα και προς τους εχθρούς του. Αποτέλεσμα αυτων των πνευματικων αγώνων του ηταν να δοξασθη από τον Aγιο Θεό και να στεφανωθη με το αμαράντινο της δόξης στεφάνι και το σπουδαιότερο, να έχη παρρησία στον Θεό και να τελη με την χάρι του Αγίου Θεου θαύματα.

Aπειρα είναι τα θαύματα τα οποία τελει ο Aγιος σε κείνους οι οποίοι προστρέχουν στην προστασία του, τη σκέπη του και την βοήθειά του.

         

Μετά τον Εσπερινό το Ηγουμενοσυμβούλιο της Ιερας Μονης δεξιώθηκε τον Μητροπολίτη μας, τους Κληρικούς και τους πιστούς στο Ηγουμενειο προσφέροντας ζεστό τσάι και τα πατροπαράδοτα καλύμνικα γλυκίσματα.

Την πρωία της Πέμπτης, 20-10-2011, τελέστηκε Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ωμίλησε καταλλήλως για τον βίο του Αγίου ο Διάκονος της Ιερας Μητροπόλεως π. Γεώργιος Θεοδωρίδης.

 

Στο τέλος έγινε η λιτάνευσις της Αγίας Εικόνος πέριξ της Μονης και η Αρτοκλασία, όπου ο Μητροπολίτης μας ευχήθηκε για τους εορτάζοντας και για τους όπου γης ευρισκομένους Καλυμνίους και σε σύντομη ομιλία του τόνισε ότι δεν είναι ο τόπος που κάνει τον Aγιο αλλά ο τρόπος, όπως ακριβως καταφαίνεται στη ζωή του Αγίου Γερασίμου, ο οποιος περιηλθε χωριά, νήσους, πόλεις και ιερούς τόπους προκειμένου να βρη ανάπαυση η ψυχή του.

Έψαλλαν στον Εσπερινό και την Θεία Λειτουργία ο π. Ιάκωβος Συριώτης, ο π. Κωνσταντίνος Σμαλιός, ο π. Ισίδωρος Γλυνάτσης και οι κ. Μανώλης Παστρικός και Ζαχαρίας Ζαχαρίου.

Στο Ηγουμενειο της Μονης το Ηγουμενοσυμβούλιο δεξιώθηκε τον Μητροπολίτη, τους κληρικούς και τους προσκυνητάς προσφέροντας καφέ, τσάι, και γλυκίσματα.

Παρακαλουμε δε όπως, ο Aγιος Γεράσιμος και οι μετ΄αυτου εορταζόμενοι σήμερα Aγιοι Μεγαλομάρτυς Αρτέμιος, Όσιος Ιλαρίων και Ματρωνα η Χιοπολιτις πρεσβεύουν στον Τριαδικό Θεό υπέρ πάντων των ευσεβων και Ορθοδόξων χριστιανων, παράσχη δε στην φιλτάτη Πατρίδα μας ειρήνη προς δόξαν του ευγενους ελληνικου λαου που τόσο δύσκολες μέρες περνα σήμερα.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ