Ο  ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ  ΤΩΝ  ΤΡΙΩΝ  ΙΕΡΑΡΧΩΝ 2012  

Με λαμπρότητα και την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκε στη Λέρο, την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012, η μνήμη των Τριών Μεγάλων Ιεραρχών: Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, των θεμελιωτών της Παιδείας.

 

Τήν παραμονή το εσπέρας, βάσει επισήμου προγράμματος το οποίο εξέδωσαν από κοινού η Ιερά Μητρόπολις, η Εφορεία Σχολών και ο Δήμος Λέρου, η Εικόνα των Τριών Ιεραρχών βασταζομένη υπό μαθητών τοῦ Νικολαϊδείου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνης, καθώς και η αρτοκλασία, ετέθησαν στο κέντρο του Ι.Μητροπολιτικού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

 

Ετελέσθη ο πανηγυρικός Εσπερινός εις τον οποίον εχοροστάτησε ο Σεβ.Μητροπολίτης μας κ.Παίσιος, παρουσία του Ι.Κλήρου της Νήσου.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης εξήρε την προσωπικότητα των τριών μεγάλων διδασκάλων Ιεραρχών και εκάλεσε εκπαιδευτικούς και μαθητές να ακολουθήσουν το ιερό τούτο παράδειγμα.

 

Συνεχάρη δε τους εκπαιδευτικούς και μαθητές του σχολείου, οι οποίοι κρατούν αυτό το έθιμο πολλά χρόνια τώρα, τιμώντας αυτή τη διπλή εορτή:  τον εορτασμό των τρισμεγίστων φωστήρων της παιδείας και τους μεγάλους διδασκάλους, ευεργέτες και κτήτορες των σχολείων της Λέρου.  

Μετά το πέρας του εσπερινού ο Μητροπολίτης μοίρασε σε όλα τα παιδιά μικρές εικόνες των Τριών Ιεραρχών και έγινε διανομή του άρτου.

Το πρωί της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, παρουσία του αντιδημάρχου Λέρου κ.Ιωάννη Κωνσταντινίδη, της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κας Θεοφανίας Γιαννουκά-Κουμπάρου, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσώπων των Αρχών, Συλλόγων και Φορέων, αντιπροσωπειών των σχολείων με τις σημαίες τους, εκπαιδευτικών της Νήσου, γονέων και κηδεμόνων των μαθητών και πλήθους πιστών.

 

Ιερή και ιδιαιτέρως συγκινητική, κάθε χρόνο, είναι η στιγμή εκείνη κατά την οποίαν ο Μητροπολίτης αναγιγνώσκει τον κατάλογο των αοιδίμων Μεγάλων Ευεργετών, Ευεργετών και Δωρητών της Παιδείας και των Ευαγών Ιδρυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως, ως επίσης και τα ονόματα των μακαρίων Διδασκάλων του Γένους.

 

Τέλος, ο Μητροπολίτης στην ομιλία του αναφέρθη στην ζωή και το έργο των Τριών Ιεραρχών ως παράδειγμα μίμησης στη σημερινή μας κοινωνία. Τόνισε ότι η σημερινή κρίση δεν είναι οικονομική, αλλά κρίση αξιών, κι’ αυτό συνέβη διότι ο άνθρωπος απομακρύνθηκε από τον Θεό. Όπως είπε, πρέπει να μείνουμε όλοι ενωμένοι και θα ξεπεράσουμε και αυτή τη κρίση, όπως άλλωστε οι Έλληνες και στο παρελθόν πέρασαν πολύ χειρότερες συνθήκες.

       

Εν συνεχεία στίς 11 το πρωί, βάσει του προγράμματος, στον αύλειο χώρο του Νικολαϊδείου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνης, ενώπιον των ανδριάντων των ευεργετών, ετελέσθη τρισάγιον, κατετέθησαν στεφάνια από τον αντιδήμαρχο και τις αντιπροσωπείες των σχολείων.

        

Μετά την κατάθεση στεφάνων, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου η διευθύντρια κα Aννα Μπίλλη-Παπαντωνάκη, μετά από μία εύστοχη ομιλία, εκάλεσε τον Μητροπολίτη να ευλογήση την βασιλόπιτα του σχολείου, ο οποίος ευχήθη καλή και ευλογημένη χρονιά στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς και καλή πρόοδο στους μαθητές μας.

Η διευθύντρια του σχολείου, κα Aννα Μπίλλη-Παπαντωνάκη ανεφέρθη στο ευχάριστο και συνάμα τιμητικό γεγονός, της βραβεύσεως από την Ακαδημία Αθηνών της κυρίας Ερασμίας-Μαρίας Αγγελίδου, για την συγγραφική της έκδοση «Λαϊκά Θησαυρίσματα Νήσου Λέρου».

Ο αντιδήμαρχος κ.Ιωάννης Κωνσταντινίδης, εκ μέρους του Δήμου Λέρου, απένειμε τιμητική πλακέτα στην συγγραφέα για την διάκρισή της αυτή, και συγκινημένη η κυρία Ερασμία-Μαρία Αγγελίδου, ευχαρίστησε για την τιμή αυτή και είπε τα εξής:

«Στο θρησκευτικό κλίμα της σημερινής γιορτής των Τριών Ιεραρχών, που είναι Πανεπιστήμονες του Πολιτισμού και Προστάτες της Παιδείας, τιμή για μένα είναι η βράβευση αυτή από τον Δήμο και την εκπαιδευτική κοινότητα του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνας Λέρου. Ομολογώ ότι αισθάνομαι συναισθήματα συγκίνησης και ικανοποίησης, που πιστεύω ότι κάπως έτσι νοιώθουν όσοι εκπληρώνουν ένα καθήκον τους.

Πραγματικά, ήταν μακρόχρονη η λαογραφική εργασία μου, άλλωστε είναι γνωστό, ότι η κάθε δημιουργία προϋποθέτει συνειδητή προσπάθεια, επιμονή και υπομονή για να πραγματοποιηθεί. Έτσι εκπληρώθηκε ένα έργο ζωής μου και μάλιστα για την ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Λέρο.

Επί αιώνες, οι πηγαίες σοφίες της Λαϊκής σπουδής, γαλουχούν γενεές-γενεών, με αρετές, ιδεώδη, ηθικές αξίες, διδάγματα και γνώσεις. Ο χρόνος όμως επικίνδυνα φθείρει και παρασύρει ότι μπορεί και είναι γνωστό, πόσο ευάλωτη είναι η μνήμη στο πέρασμά του. Πολλά παραδοσιακά θησαυρίσματα εκτεθειμένα στην εποχή μας, περιμένουν την διάσωση και διάδοσή τους από εμάς. Γι’ αυτό λέγεται: «ο άνθρωπος φοβάται το χρόνο και ο χρόνος φοβάται το πνεύμα…».

Με παρόμοιες σκέψεις, έχοντας βιώματα από την Λέρικη οικογένειά μου, αλλά και συναισθήματα αγάπης και πατριωτισμού, εργάσθηκα συνειδητά για να σώσω κι εγώ ότι μπορώ από την πολιτιστική αυτή κληρονομιά μας.

Ένα σοφό γνωμικό λέει: «Κρείσσον εστί το κατά δύναμιν εισενεγκείν, ή το παν ελλείπειν». Κι ένα άλλο: «οι πεποιθήσεις καρποφορούν όταν εναρμονίζονται με τις πράξεις».

Στην ντόπια καθημερινή επικοινωνία με τους γραφικούς λαϊκούς συμπατριώτες μου, θαύμαζα τη δύναμη της απλότητας και της αγνότητας, στις αυθεντικές σοφές αφηγήσεις τους! Αυτές τις αξιαγάπητες εμπειρίες, επίμονα αναζητούσα και συγκέντρωνα πολλά χρόνια, προκειμένου να καταλήξω για κάθε μία ξεχωριστά, στην πιθανότερη εκδοχή, διασταύρωνα όσο το δυνατόν επαναληπτικά τις πληροφορίες. Με αυτό τον τρόπο, χωρίς αλλοιώσεις, τις απέδωσα σε γραπτό λόγο για να σωθούν. Προσπαθώντας να σώσω και τη Λέρικη ντοπιολαλιά που έχει σημαντικότατο ρόλο στην πατριωτική επιβίωσή μας, έγραψα την εργασία μου στα Λέρικα, απλά, αληθινά.

Η εργασία μου αυτή απευθύνεται ως ενθύμημα στους παλαιότερους, ως παρακαταθήκη στις νέες γενιές, ως υλικό για μελετητές και ερευνητές αυτού του βιβλίου, αλλά και ως εικονογραφημένη έκδοση για παιδιά. Η έκδοση αυτού του βιβλίου έγινε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου. Η παρουσίασή του δεν έγινε ακόμη για προσωπικούς λόγους.

Βασικά στοιχεία που αποτελούν την ταυτότητα αυτού του βιβλίου είναι: παραδόσεις, θρύλοι και θαύματα για την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Κάστρου, παραδοσιακές ιστορίες, οράματα, στοιχεία, μύθοι ζώων, παραμύθια, ευτράπελες ιστορίες, δημοτική ποίηση, κάλαντα, μοιρολόγια, δίστιχα αγάπης, σκωπτικά, νανουρίσματα, παιδικά τραγούδια. Ακολουθούν ακόμη ποιητικές αφιερώσεις από παλιά λευκώματα (τα μνημούρια), παροιμίες, ρητά, γνωμικά, Λέρικο λεξιλόγιο, παλιές φωτογραφίες, αλλά και σκίτσα που ζωγράφισα για να αποδώσω περισσότερη παραστατικότητα, κυρίως στους μικρότερους σε ηλικία αναγνώστες. Αναφέρονται επίσης τα ονόματα των Λεριών που αφηγήθηκαν όσα συμπεριλαμβάνονται στη λαογραφική εργασία μου. Τους ευγνωμονώ και τους ευχαριστώ όλους.

Αναμφισβήτητα, πάντα οι μνήμες, τα βιώματα, οι επιρροές, η διαπαιδαγώγηση και τα διδάγματα των γονιών και των δασκάλων μας συντροφεύουν, διαμορφώνουν χαρακτήρες και συμπεριφορές.

Είναι γεγονός ότι οι «σύγχρονοι» άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί λίγο ή πολύ για διάφορους λόγους από τις πνευματικές και ηθικές αξίες, τα ιδανικά αλλά και την αληθινή αγάπη που δίδαξε ο Χριστός μας και οι άγιοι Πατέρες.

Έτσι οδηγηθήκαμε στην τόσο κρίσιμη αυτή πνευματική πτώχευση, που έφερε και την οικονομική. Η ραγδαία αυτή εξέλιξη, μας παγιδεύει ολοένα πιο πολύ σ’ ολέθρια γρανάζια. Όμως η ιστορική πορεία της Ρωμιοσύνης μας πολλές φορές έχει αποδείξει ότι πάντα ξαναγεννιέται από τήν στάχτη της. Προκειμένου να γίνει αυτή η αναγέννησή μας, σε σωστές βάσεις, πρέπει η οικογένεια, η Εκκλησία και η Εκπαιδευτική κοινωνία, με αδιάκοπες αγωνιστικές προσπάθειες, να αφυπνίσει τη νεολαία μας. Εκείνη είναι το μέλλον μας, εκεί η επένδυση, εκεί η ανάπτυξη και η σωτηρία μας». 

Κατόπιν, ο Μητροπολίτης, συνεχάρη την κυρία Αγγελίδου για την έκδοση αυτού του βιβλίου, και την τιμητική βράβευσή της.

      

Ως πρόεδρος της Εφορείας Σχολών Λέρου, συνεχάρη τους αποφοίτους-επιτυχόντες σπουδαστές των Λυκείων της Λέρου, του σχολικού έτους 2010-11.

        

Συνολικά εφέτο απενεμήθησαν τριάντα οκτώ (38) έπαινοι στους φοιτητές μας, ενώ εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως, ως βραβείον για την επιτυχία τους, εδωρήθη ασημένιος επιστήθιος σταυρός. Εκτός αυτών, με απόφαση της διοικούσας επιτροπής της Εφορείας Σχολών, εδόθησαν πέντε (5) υποτροφίες σε σπουδαστές, συνολικού ύψους 9.600 ευρώ, από τα κληροδοτήματα της «Αδελφότητος των Λερίων Αιγύπτου» και «Εμμανουήλ Τσιγαδά».

 

Οι εκδηλώσεις εορτασμού των Τριών Ιεραρχών ολοκληρώθηκαν το βράδι της Δευτέρας στον Ι.Ναό του Σωτήρος Χριστού στον Πλάτανο, με την ομιλία του πρωτοπρεσβυτέρου Νικοδήμου Φωκά, Αρχιερατικού Επιτρόπου Λέρου, αφιερωμένη στον ιστοριοδίφη και άξιο τέκνο της Λέρου ΜΑΝΟΥΗΛ  ΓΕΔΕΩΝ, μέγα χαρτοφύλακα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και υπομνηματογράφο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

         

Την εκδήλωση πλαισίωσε η χορωδία των καλλιφωνώτατων ιεροψαλτών και σπουδαστών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς μας Μητροπόλεως, οι οποίοι έψαλλαν ύμνους προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών.

         

Στα πλαίσια της εκδήλωσης ο Μητροπολίτης μας κ.Παισιος απένημε τον Χρυσούν Σταυρόν της εν Δωδεκανήσω Εκκλησίας στον εκπαιδευτικό Αντώνιο Ντανά, ο οποίος επί πολλά έτη υπηρέτησε την εκπαίδευση από την θέση του διδασκάλου στα νησιά της Δωδεκανήσου (Ρόδο, Ψέριμο και Λέρο) και μάλιστα του διευθυντού στο δημοτικό σχολείο Λακκίου της Λέρου.

Παρακάτω αναφέρονται τα ονόματα των επιτυχόντων αποφοίτων των Λυκείων της Λέρου του σχολικού έτους 2010-11, καθώς και οι Σχολές επιτυχίας τους: 

ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΥΠΟ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΣΧΟΛΩΝ ΛΕΡΟΥ, ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2010-11 

  1. Αννούσης Μάριος-Ραφαήλ, του Παναγιώτη και της Αργυρής, Τεχνολογίας Αεροσκαφών ΤΕΙ Χαλκίδας
  2. Αποδουλιανάκης Νικόλαος, του Γεωργίου και της Φωτεινής, Μαθηματικών Κρήτης, Ηράκλειο
  3. Διαμαντάρας Σπυρίδων, του Γεωργίου και της Αγγελικής, Μηχανολογίας ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Κοζάνη
  4. Ηλίας  Λεωνίδας, του Ηλία και της Ευδοκίας, Ηλεκτρονικής ΤΕΙ Κρήτης (Χανιά)
  5. Κανθαρίδης Ιορδάνης, του Γεωργίου και της Αικατερίνης, Ψηφιακών Συστημάτων Πειραιά
  6. Κόκκινος  Κων/νος, του Δημητρίου και της Γεωργίας, Κοινωνικής Εργασίας ΤΕΙ  Κρήτης, Ηράκλειο
  7. Κουτούζου Αφροδίτη, του Πανορμίτη και της Μαρίας, Στατιστικής και Χρηματοοικονομικών Αιγαίου (Σάμος)
  8. Λιβιτσάνου  Aννα, του Ιωάννου και της Ευαγγελίας, Εκπ/κών Μηχανολογίας Αθήνας
  9. Μαυρουδή Καλλιόπη, του Δημητρίου και της Ελευθερίας, Επιστημών της Θάλασσας Αιγαίου (Μυτιλήνη)
  10. Οικονομίδης Λάμπρος, του Μιχαήλ και της Χρυσούλας, Διοίκησης Επιχ/σεων Αγροτικών Προϊόντων Δυτικής Μακεδονίας (Αγρίνιο)
  11. Μαυρουδή Αικατερίνη, του Σάββα και της Σεβαστής, Ιόνιο Παν/μιο – Τμήμα Μουσικών Σπουδών – Κέρκυρα
  12. Μελιανού   Ειρήνη, του Παναγιώτη και της Aννης, Μαθηματικών  Πάτρας
  13. Παγώνη  Ευσταθία, του Παναγιώτη και της Αθηνάς, Μαθηματικών  Αιγαίου  (Σάμος)
  14. Παιδοκούκη  Μαρία, του Αθανασίου και της Καλλιόπης, Οικονομικών  Επιστημών  Κρήτης (Ηράκλειο)
  15. Παπαδημητρίου  Ιωάννης, του Γεωργίου και της Μαριέττας, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπ/σης Αιγαίου  (Ρόδος)
  16. Ρούσσος   Μιχαήλ, του Ευαγγέλου και της Φωτεινής, Επιστήμη της Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Αιγαίου (Ρόδος)
  17. Σκόρδου  Γεωργία, του Μάρκου και της Ευαγγελίας, Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη)
  18. Σπανού  Ειρήνη, του Ιωάννου και της  Ευτυχίας, Επιστήμη της Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Αιγαίου (Ρόδος)
  19. Φασόλη  Χρυσοβαλάντου, του Νικολάου και της Νεκταρίας, Επιστήμη της Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Αιγαίου (Ρόδος)
  20. Φιλακούρης Κυριάκος, του Σάββα και της Μαρίας, Μεσογειακών Σπουδών Αιγαίου  (Ρόδος)
  21. Χάντφιλντ  Τζάκ, του Ουΐλλιαμ και της Τζέϊν Λο, Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο-Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
  22. Χατζή  Χρυσοβαλάντου, του Γεωργίου και της Αρεζίνης, Παν/μιο Κρήτης – Σχολή Κοινωνικών Επιστημών – Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης – Ρέθυμνο
  23. Χατζηδάκης  Λεωνίδας, του Ιωάννου και της Δεσποίνης, Πάντειο Παν/μιο – Δημόσια Διοίκηση
  24. Χατζηκωνσταντίνου  Φωτεινή, του Κων/νου και της Ναταλίας, Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Ιωαννίνων
  25. Ταχλιαμπούρη Καλλιόπη, του Σωτηρίου και της Κλειώς, Εθν. Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών-Οικονομικό Τμήμα
  26. Χονδρογιάννου  Ευτυχία, του Σταύρου και της Θεμελίνας, Φιλολογίας  Αθήνας
  27. Πάππου  Παυλίνα, του Δημητρίου και της Ειρήνης, Παν/μιο  Αιγαίου – Κοινωνιολογία  (Μυτιλήνη)
  28. Βαβλάς  Παντελήμων, του Ιωάννου και της Ελευθερίας, Λογιστική ΤΕΙ Λάρισας
  29. Γιαννά  Θεανώ, του Πανορμίτη και της Σωτηρίας, Λογιστική  ΤΕΙ  Λάρισας
  30. Γρύλλη  Ιωάννα, του Θωμά και της Βασιλείας, Νοσηλευτική  ΤΕΙ  Λάρισας
  31. Ηλίας   Εμμανουήλ, του Δημητρίου και της Ειρήνης, Νοσηλευτική  ΤΕΙ  Αθήνας
  32. Καλανδράνη  Αθηνά, του Εμμανουήλ και της Γκιζέλας, Διοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ  Πάτρας
  33. Καρνέσης  Γεώργιος, του Θεοδώρου και της Μαρίας, Λογιστική ΤΕΙ Ηπείρου (Πρέβεζα)
  34. Καρπάθιος  Κων/νος, του Γεωργίου και της Aννης, Διοίκησης  Επιχειρήσεων ΤΕΙ Χαλκίδας
  35. Λιονή  Ελένη, του Εμμανουήλ  και της Γεωργίας, Λογιστική ΤΕΙ Ηπείρου  (Πρέβεζα)
  36. Μαραβέλιας  Ραφαήλ, του Δημητρίου και της Πετρούλας, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων ΤΕΙ  Κρήτης  (Ηράκλειο)
  37. Πετράκης  Φώτιος, του Θεολόγου και της Μαρίας, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία – ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Λευκάδα)
  38. Σβουρένου  Μαριάννα, του Χρήστου και της Φωτεινής, Λογιστική  ΤΕΙ  Πάτρας

 

Επεξεργασία-Φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Νικόλαος Νταλόγλου