ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ "ΤΟ ΣΥΓΧΩΡΙΟ"
Την Κυριακή της Τυρινής (26.2.’12) ο «Χορός της Παναγιάς», στην Παναγιά των Τσικχουώ(ν), είχε κάτι από τις παλιές ημέρες σε παρουσία του κόσμου.
Γέμισε η αυλή της Παναγιάς και ο εξωτερικός περιμετρικός δρόμος, ενώ πολλοί μη έχοντας χώρο να σταθούνε κάθισαν μες στην εκκλησία και περίμεναν τον κατανυκτικό εσπερινό, το λεγόμενο «Συγχώριο», που ακολουθεί πάντα μετά το χορό.
Η οικονομική κρίση και τα απανωτά μνημόνια βρήκαν διέξοδο στον παραδοσιακό χορό στην αυλή της Κεχαριτωμένης Χώρας. Είναι το σημείο αναφοράς της Καλύμνου την ημέρα αυτή εδώ και αιώνες. Στο «Χορό της Παναγιάς» ανέβαινε όλη η Πόθια, αφού οι Ποθιανοί ήταν χθεσινοί Χωριανοί και με την εξάπλωση της Καλύμνου μετοίκισαν στη Πόθια.
Και φέτος οι οργανοπαίκτες ήταν οι νεαροί συνεχιστές της οικογένειας Τσουνιά, εγγόνια του Μικέ Τσουνιά, καθώς η οικογένεια αυτή έχει τη δική της ιστορία στο έθιμο αυτό πάνω από εξήντα χρόνια, και είναι οι αποκλειστικοί οργανοπαίκτες.
Οι χορευτές ήταν και αυτοί στην πλειοψηφία τους από οικογένειες, κυρίως τσοπάνηδων, που κρατάνε την παράδοση στην απόλυτη γνησιότητά της και στα παιδιά τους μαθαίνουν, από γενιά σε γενιά, τον ίσο και τη σούστα, που είναι και οι μοναδικοί χοροί της ημέρας αυτής στην αυλή της Παναγιάς. Φέτος πρωταγωνίστησαν τρεις γυναίκες της οικογένειας Γλυνάτση (Τσοπανάκου).
Το χορό τίμησαν με την παρουσία τους ο μητροπολίτης κ. Παΐσιος και ο βουλευτής κύριος Γ. Κασσάρας, ενώ τις παρατάξεις του δημ. σ/λίου εκπροσώπησαν ο αντιδ/ρχος κ. Π. Ζωίδης, ο αντιπρόεδρος του δημ. σ/λίου κύριος Ιω. Μαστροκούκος, εκ μέρους της αξ. αντ/τευσης, και ο κύριος Γ. Γαλουζής, επικεφαλής της ελ. αντ/τευσης.
Ο χορός ξεκίνησε περίπου στις 3μμ και στις 5μμ ο μητροπολίτης χτύπησε την καμπάνα, που ο ήχος της σημαίνει, κατά την παράδοση, το τέλος των χορών της Αποκριάς και την έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής με τον κατανυκτικό εσπερινό. Η εκκλησία ήταν γεμάτη κόσμο, τα αναλόγια των ψαλτάδων πλήρη συναδέλφων ιεροψαλτών και όλος ο κλήρος της Καλύμνου. Το τέλος του «Συγχώριου» κλείνει με τους ασπασμούς ιερέων-εκκλησιάσματος, κατά μήκος του τέμπλου, σε συμβολική πράξη αμοιβαίας συγχώρησης.
Ενώ ο χορός ήταν στο απόγειό του, μικροί και μεγάλοι χόρευαν την καλύμνικη σούστα, ο Μητροπολίτης μας κατά το έθιμο κτυπά την καμπάνα και ο ιερός κλήρος και ο ευσεβής καλυμνιακός λαός εισέρχονται στην εκκλησία της Παναγιάς του Τσικχουού για τον εσπερινό της συγχώρησης.
Οι χοροί των ψαλτών, με ύφος καλυμνιακό, έψαλλαν τα τροπάρια του εσπερινού, «το φως ιλαρόν» κατανυκτικό, ο πατήρ Ιωακείμ Μεϊμάρης με το ύφος το παλαιό έψαλλε το μέγα προκείμενον (μη αποστρέψεις) το οποίο επαναλαμβάνουν οι χοροί των ψαλτών.
Σε λίγο σβήνουν τα φώτα του ναού και ο πρωτοψάλτης του Ι.Ναού Aρχων της Μ.τ.Χ.Εκκλησίας κ.Γ.Χατζηθεοδώρου με την χορωδία του ψάλει το απόστιχο «Έλαμψεν η χάρις σου Κύριε...» και ο λαός με τα κεριά προσεύχεται. Στιγμή συγκινητική, στιγμή προσευχής και περισυλλογής, στιγμή κατάνυξης.
Μετά το «νυν απολύεις», απ’ άμβωνος αναγιγνώσκεται ο Κατηχητήριος Λόγος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου μας επί τη ενάρξει της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, και στο τέλος ο ιερός κλήρος και οι ευσεβείς πιστοί, όλων των ηλικιών, ζητούν συγχώρηση από τον Μητροπολίτη.
Ο Ναός, κατάμεστος από κόσμο, δύο ώρες περίπου περνούσαν οι πιστοί με κατάνυξη για να πάρουν την ευχή του Δεσπότη.
«Έλαμψεν η χάρις σου Κύριε,
έλαμψεν ο φωτισμός των ψυχών ημών·
ιδού καιρός ευπρόσδεκτος·
ιδού καιρός μετανοίας,
αποθώμεθα τα έργα του σκότους,
και ενδυσώμεθα τα όπλα του φωτός,
όπως διαπλεύσαντες το της Νηστείας μέγα πέλαγος,
εις την τριήμερον Ανάστασιν καταντήσωμεν,
του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού,
του σώζοντος τας ψυχάς ημών».
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΓΧΩΡΙΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ:
Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΩΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ: http://www.youtube.com/watch?v=wQ-f6qfYuWE&feature=player_embedded
Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ: http://www.youtube.com/watch?v=WVVv76cRTk0&feature=player_embedded
Κείμενο, Φωτογραφίες, Βίντεο: "ΑΡΓΩ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ", "ΑΛΗΘΕΙΑ FM"