Η ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ
Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών, ονομάζεται κατά το χριστιανικό εορτολόγιο η τελευταία εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Αρχίζει από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο και είναι αφιερωμένη στα Aγια Πάθη του Ιησού Χριστού.
Η εβδομάδα πριν το Πάσχα ονομάστηκε Μεγάλη από τους πρώτους κιόλας χριστιανικούς αιώνες κι αυτό γιατί, όπως μας εξηγεί ο Aγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, μεγάλα και κοσμοσωτήρια γεγονότα συνέβησαν στη διάρκειά της. Κέντρο αυτών των γεγονότων είναι βεβαίως τα άγια και άχραντα Πάθη, η θεόσωμη Ταφή και η ένδοξη Ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ (8 Απριλίου 2012)
"Η εις Ιερουσαλήμ είσοδος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού"
Την Κυριακή των Βαΐων, σε όλες τις Ενορίες της Ι.Μητροπόλεως ετελέσθη Θ.Λειτουργία, όπου ευλογήθηκαν τα «βάϊα», όπου μετά το πέρας της Θ.Λειτουργίας μοιράσθηκαν στους πιστούς.
Η Κυριακή της Μεγάλης Εβδομάδας ονομάζεται έτσι, γιατί "μετά Βαΐων και κλάδων" έγινε η υποδοχή του Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Ο Χριστός μπαίνει στην πόλη χωρίς την βασιλική πολυτέλεια, καθισμένος επί πώλου όνου και τα μικρά παιδιά κουνούν τα βάγια των φοινίκων.
Χαρακτηριστικό έθιμο της ημέρας είναι ο στολισμός των εκκλησιών με βάγια, ενώ μετά τη λειτουργία ο παπάς ευλογεί και δίνει στους πιστούς σταυρούς από βάγια, τους οποίους βάζουμε στα εικονίσματα ή όπου αλλού χρειαζόμαστε προστασία. Την Κυριακή των Βαΐων είναι έθιμο να τρώμε ψάρι.
Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΝΥΜΦΙΟΥ
Το εσπέρας της Κυριακής ετελέσθη η Ακολουθία του Νυμφίου.
Κατανυκτική η Ακολουθία του Νυμφίου, ιδίως όταν έσβησαν τα φώτα των Ναών και άναβαν μόνο τα κεράκια των πιστών.
ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ (9.4.2012)
Η Μεγάλη Δευτέρα είναι για την Εκκλησία αφορμή να θυμηθούμε τον Ιωσήφ.
Την Μεγάλη Δευτέρα κυριαρχούν δύο γεγονότα:
α) Η ζωή του Ιωσήφ, του 11ου γιού του Πατριάρχη Ιακώβ. Ο Ιωσήφ προεικονίζει με την περιπέτειά του (που πουλήθηκε σκλάβος στην Αίγυπτο) τον ίδιο τον Χριστό και το πάθος Του.
β) Το περιστατικό της άκαρπης συκιάς που ξέρανε ο Χριστός (Ματθ. 21, 18-22): Συμβολίζει την Συναγωγή των Εβραίων και γενικά την ζωή του Ισραηλιτικού λαού που ήταν άκαρποι από καλά έργα.
Η Εκκλησία, προβάλλοντας το υπόδειγμα του Ιωσήφ, μας δείχνει το ήθος της, που δεν είναι άλλο από την προσπάθεια απόκτησης της εσωτερικής ελευθερίας, και τον παραλληλίζει με τον Χριστό.
ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ – TO ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ (10.4.2012)
Την Αγία και Μεγάλη Τρίτη, της των Δέκα Παρθένων παραβολή, της εκ του ιερού Ευαγγελίου μνείαν ποιούμεθα.
Αλλ' ώ Χριστέ, μετά των φρονίμων ημάς συναρίθμησον παρθένων και τη εκλεκτή σου σύνταξον ποίμνην και ελέησον ημάς. Αμήν.
Την Μεγάλη Τρίτη ζούμε δύο παραβολές:
α) Των δέκα παρθένων (Ματθ. 25,1-13) που μας διδάσκει να είμαστε έτοιμοι και γεμάτοι από πίστη και φιλανθρωπία.
β) Των Ταλάντων (Ματθ. 25,14-30), που μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί και πρέπει να καλλιεργούμε και να αυξήσουμε τα πνευματικά μας χαρίσματα.
Το τροπάριο της Κασσιανής δεσπόζει στην ακολουθία της Μ. Τρίτης.
Οι καλλίφωνοι ιεροψάλτες του Ι.Ναού Αγίας Μαρίνης Λέρου, ψάλλουν το Τροπάριο της Κασσιανής
"Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή,... μυροφόρου αναλαβούσα τάξιν, οδυρομένη μύρα σοι προ του ενταφιασμού κομίζει".
Μια γυναίκα αμαρτωλή, καταλαβαίνοντας την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, αναλαμβάνει το ρόλο της Μυροφόρου, και φέρνει στο Χριστό μύρα, πριν από τον ενταφιασμό Του.
Με μια συγκλονιστική χειρονομία αγάπης, σιωπηλή, αλείφει με μύρο τα πόδια του Κυρίου, και τα σκουπίζει με τα δάκρυα και τα μαλλιά της, δείχνοντας μ' αυτό τον τρόπο την έμπρακτη μετάνοιά της, την οποία ο Κύριος κάνει αποδεκτή!
Επίσης, η Μεγάλη Τρίτη είναι για την Εκκλησία αφορμή να θυμηθούμε την παραβολή των ταλάντων.
Κάποιος άρχοντας πραγματοποιεί ένα μακρινό ταξίδι, και πριν φύγει μοιράζει στους δούλους του τμήματα από την περιουσία του. Στον ένα δίνει πέντε τάλαντα, στον άλλο δύο, στον τρίτο ένα.
Μετά την επιστροφή του οι δούλοι του δίνουν λογαριασμό. Αυτός που πήρε πέντε τάλαντα, εργάστηκε και παραδίδει συνολικά δέκα, αυτό που πήρε δύο παραδίδει τέσσερα, ενώ αυτός που πήρε ένα, το επιστρέφει, διότι θεωρεί ότι ο κύριος του είναι σκληρός και θέλει να θερίσει εκεί που δεν έσπειρε.
Τότε ο άρχοντας διατάσσει να του πάρουν το τάλαντο και να το δώσουν σ' αυτόν που έχει τα δέκα και να τον τιμωρήσουν, αποκόπτοντάς τον ουσιαστικά από την κοινωνία με τους άλλους!
Η Εκκλησία προτείνει στον άνθρωπο να συνειδητοποιήσει πως ότι ξεχωριστό έχει, του δόθηκε από τον Θεό για να το καλλιεργήσει προς όφελος δικό του, αλλά κυρίως, προς όφελος των άλλων.
ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ - Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ (11.4.2012)
Την Μεγάλη Τετάρτη τελείται το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου σε όλες τις Ενορίες.
Το Aγιο Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου στον Ι.Ναό Αγίου Νικολάου Λακκίου Λέρου
Εντυπωσιακή είναι η προσέλευση του κόσμου, μικρών και μεγάλων, οι οποίοι παρηκολούθησαν το Aγιο Μυστήριο και στο τέλος εχρήσθησαν από τους ιερείς μας.
ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ - Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ (12.4.2012)
Από την Μεγάλη Πέμπτη, αρχίζουν κυρίως τα πασχαλινά έθιμα.
Από το πρωί οι γυναίκες καταγίνονται με το ζύμωμα. Ζυμώνουν τις κουλούρες της Λαμπρής με διάφορα μυρωδικά και τις στολίζουν με ξηρούς καρπούς και με στολίδια από ζυμάρι.
Βασική ασχολία της ημέρας είναι το ψήσιμο και το βάψιμο των αυγών. Πάσχα δίχως κόκκινα αυγά δε γίνεται. Για αυτό και η Μεγάλη Πέμπτη λέγεται επίσης και "Κόκκινη Πέμπτη".
Την Μεγάλη Πέμπτη, τελείται η Ακολουθία των Παθών, διαβάζονται τα δώδεκα Ευαγγέλια, γίνεται η τελετή της Σταύρωσης του Χριστού, και σε όλες τις Ενορίες γίνεται ο στολισμός των Επιταφίων.
"Λαμπρές", το έθιμο στη Λέρο γίνεται κάθε χρόνο σε όλες τις Ενορίες (στη φωτό η ενορία του Ευαγγελισμού)
Τοπικό έθιμο την Μ.Πέμπτη είναι οι "λαμπρές". Μικροί και μεγάλοι, από κάθε ενορία, πηγαίνουν στις εξοχές, όπου ανθίζουν οι "λαμπρές", ένα αρωματικό φυτό, με ωραίο μώβ ανθάκι, που ανθίζει αυτή την εποχή, και τις σκορπίζουν στους δρόμους, στις πλατείες και έξω από τους Ναούς.
Ένα παλαιό έθιμο: ο "Ιούδας", θα καεί την ώρα της Ανάστασης, το Μ.Σάββατο το βράδι (φωτό από την Ενορία του Χριστού)
Επίσης ένα άλλο τοπικό έθιμο είναι ο "Ιούδας". Στην αυλή του κάθε Ναού οι ενορίτες κρεμούν τον "Ιούδα". Ένα ανθρώπινο ομοίωμα, που στο εσωτερικό των ρούχων μπαίνουν ξερά χόρτα. Ο "Ιούδας" θα καεί την ώρα της Ανάστασης, το Μ.Σάββατο το βράδι.
Την Μ.Πέμπτη το βράδι μαυροφόρες γυναίκες μοιρολογούν τον Χριστό (φωτό: Ι.Μητρ.Ναός Ευαγγελισμού Λέρου)
Η συγκίνηση της λαϊκής ψυχής για το θείο δράμα κορυφώνεται. Σε πολλά μέρη γυναίκες και κορίτσια, διανυκτερεύουν στην εκκλησία, μοιρολογούν το Χριστό, όπως συνηθίζουν να κάνουν για κάθε αγαπημένο τους νεκρό.
Η εξαιρετική ιερότητα των όσων τελούνται στις λειτουργίες της Μεγάλης Πέμπτης και της Μεγάλης Παρασκευής, προσδίδει ξεχωριστή θεία δύναμη.
ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ "ΜΟΙΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ": http://www.youtube.com/watch?v=PTyFIM0lU5w&feature=youtu.be
ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – Η ΤΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ (13.4.2012)
Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι ημέρα απόλυτης αργίας και νηστείας. Σχεδόν ολόκληρη η μέρα, αφιερώνεται στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία του Επιταφίου.
Από τα ξημερώματα, άνδρες και γυναίκες, με τα θυμιατά και με λουλούδια μυρωδάτα ανεβαίνουν σιωπηλά το δρόμο των κοιμητηρίων. Εκεί οι Ιερείς με μαύρο πετραχήλι από τάφο σε τάφο ψάλλουν τρισάγια και μακαρίζουν τους κεκοιμημένους αδελφούς μας και οι συγγενείς συνέχεια μοιρολογούν και κλαίνε λέγοντες «Θεός συχωρέσει σας».
Αποκαθήλωση στον Ι.Μητρ.Ναό του Ευαγγελισμού στη Λέρο
Την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί οι καμπάνες των Ναών κτυπούν πένθιμα, με τον ξεχωριστό ήχο της καμπάνας αναγγέλουν τον θάνατο του θείου λυτρωτού και καλούν τους πιστούς για την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και του Μεγάλου Εσπερινού της Αποκαθήλωσης.
Συγκινητική είναι η προσέλευση των πιστών στις Ενορίες τους για να παρακολουθήσουν το Μέγα Δράμα και να προσκυνήσουν τον Θεάνθρωπο Ιησού εντός του Τάφου, ψάλλοντες τον συγκλονιστικό ύμνο «Δος μοι τούτον τον Ξένον, ον η Μήτηρ ορώσα νεκρωθέντα εβόα… Ω Υιε και Θεέ μου, ει και τα σπλάχαν τιτρώσκομαι και καρδίαν σπαράττομαι, νεκρόν Σε καθορώσα, αλλά τη ση αναστάσει θαρρούσα μεγαλύνω».
Ο λαός ζει με κατάνυξη το θείο δράμα. Η έντονη του επιθυμία να συμμετάσχει στο πάθος του Κυρίου, διαφαίνεται και από κάποιες απλές, ωστόσο χαρακτηριστικές του πράξεις, τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Είναι έθιμο να πίνουν ξύδι για να δείξουν την αγάπη τους στο Χριστό, που τον πότισαν ξύδι.
Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, γίνεται η Αποκαθήλωση και εκτίθεται σε προσκύνημα η χρυσοΰφαντη παράσταση του νεκρού Ιησού.
Βάσει του προγράμματος της Ιεράς Μητροπόλεως, την Μεγάλη Παρασκευή στις 2 το μεσημέρι ο Μητροπολίτης ετέλεσε την Ακολουθία της Αποκαθηλώσεως στην Παναγία του Κάστρου.
Στον κατάμεστο από κόσμο χώρο, στα "πεντένια" του Κάστρου, έλαβε χώρα με ευλάβεια η Αποκαθήλωση.
Παρέστησαν πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές και πλήθος κόσμου που παρηκολούθησαν με συγκίνηση την αποκορύφωση του θείου δράματος.
ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ: http://www.youtube.com/watch?v=HXb9BHxO1SE&feature=youtu.be
Όταν νυχτώσει αρχίζει ο Όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου «κύματι θαλάσσης», ψάλλονται τά εγκώμια «Aξιον εστί», «Η ζωή εν τάφω», «Αι γενεαί αι πάσαι», και γίνεται η περιφορά των Επιταφίων.
Εντυπωσιακή είναι η συνάντηση στις κεντρικές πλατείες των επιταφίων των Ενοριών της Μητροπόλεως, με την παρουσία επισήμων και του ευσεβούς λαού.
Περιφορά Επιταφίων στην πλατεία Πλατάνου των ενοριών Αγ.Μαρίνης, Ευαγγελισμού και Χριστού
Η περιφορά Επιταφίου του Ι.Μητρ.Ναού Ευαγγελισμού στη Λέρο
Κατά την παράδοση γίνεται η ύψωση των επιταφίων.
Οι επιτάφιοι επιστρέφουν στους Ναούς, όπου οι πιστοί περνούν κάτω από αυτούς κάνοντας ευχές και παρακαλούν το «εσφαγμένο αρνίο της αποκαλύψεως» υπέρ υγείας και θείας βοηθείας των ξενιτεμένων τους.
Η Ιερά Ακολουθία του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου τελειώνει με την απόθεση του Σώματος του Σωτήρος Χριστού επάνω στην Αγία Τράπεζα και διαβάζεται η προφητεία του Ιεζεκιήλ, ο Απόστολος προς Κορινθίους «και γαρ το Πάσχα ημών, υπέρ ημών ετύθη Χριστός» και αναγιγνώσκεται το Ευαγγέλιο «τη επαύριον ήτις εστί… σφραγίσαντες τον λίθον μετά της κουστωδίας», όπου ο Ιερεύς ευλογεί τον λαόν και εύχεται «Καλή Ανάσταση» στους ντόπιους και επισκέπτες του νησιού.
ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ - "ΔΕΥΤΕ ΛΑΒΕΤΕ ΦΩΣ" - Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ (14.4.2012)
Ο Μέγας Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, είναι η προαναγγελία του μεγάλου γεγονότος της Ανάστασης.
Ο ύμνος «τον Κύριον υμνείται…», που ψάλλεται, προκαλεί ρίγη συγκίνησης στους πιστούς, οι οποίοι ανταπαντούν «και υπερυψούται εις πάντας τους αιώνας».
Το «ανάστα ο Θεός» που ψάλλει ο ιερεύς σκορπίζοντας δαφνόφυλλα και ο μεγάλος «σεισμός» με κροτίδες από τα παιδιά και κτυπήματα των στασιδιών από τους πιστούς, δίδει το μήνυμα της Ανάστασης. Όλοι στη συνέχεια προσέρχονται στο Ποτήριο της Ζωής.
Εντυπωσιακός ο θόρυβος του «σεισμού» στην ενορία του Χριστού το πρωι του Μεγάλου Σαββάτου, έθιμο από τα χρόνια της σκλαβιάς όταν οι υπόδουλοι στους διάφορους κατακτητές Λεριοί, με αυτό τον τρόπο, αυτή την ημέρα, ετοιμάζονταν για την εθνική εξέγερση.
Το μεσημέρι στις 12 οι καμπάνες όλων των Ενοριών κτυπούν χαρμόσυνα. Κροτίδες, φωτοβολίδες και χαρούμενες ευχές ενώνονται με την καταπράσινη και μυρωδάτη φύση, και δίδουν πλέον τον πανηγυρικό τόνο με τον κελαΐδισμα των πουλιών και την κατάκαρδη ευχή ο ένας προς τον άλλον «Καλή Ανάσταση».
Οι Ναοί πλέον αλλάζουν την αμφίεσή τους. Aμφια χρυσά στολίζονται παντού, αντικαθιστώντας την πένθιμη στρώση.
Το βράδι, με ευθύνη των Δήμων και σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη γίνεται η τελετή αφίξεως του Αγίου Φωτός.
Λίγο πριν τα μεσάνυχτα το Aγιο Φώς έχει ήδη μεταλαμπαδευθεί στις αντιπροσωπείες όλων των Ενοριών του νησιού.
Στις 12 το βράδυ οι ιερείς μας ψάλλουν το "Δεύτε λάβετε φως", βγαίνουν με τη λαμπάδα τους αναμμένη από την Ωραία Πύλη και μεταδίδουν φως στους πιστούς.
Στη συνέχεια οι πιστοί βγαίνουν έξω από την εκκλησία, όπου οι ιερείς μας διαβάζουν το Ιερό Ευαγγέλιο της Αναστάσεως και μόλις τελειώσει ψάλλουν το "Χριστός Ανέστη...".
Αμέσως μετά αρχίζουν να πέφτουν πυροτεχνήματα και βεγγαλικά, κατά το έθιμο και γίνεται η καύση του "Ιούδα".
Μετά την Ανάσταση, οι πιστοί μεταφέρουν στο σπίτι τους το Aγιο Φως. Στην είσοδο του σπιτιού τους, κάνουν, με τον καπνό της λαμπάδας, το σχήμα του σταυρού.
Μετά ανάβουν το καντήλι και προσπαθούν να το κρατήσουν αναμμένο τουλάχιστον τρεις με σαράντα ημέρες. Στη συνέχεια κάθονται στο Πασχαλινό τραπέζι για να φάνε την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα (σούπα από αρνίσια ή βοδινά εντόσθια). Τσουγκρίζουν κόκκινα αυγά και τρώνε κουλούρια και τσουρέκια.
Η Ανάσταση του Χριστού είναι και για το λαό σύνθημα αγάπης, το οποίο εκδηλώνεται με τον αμοιβαίο ασπασμό των εκκλησιαζόμενων. Σε μερικούς μάλιστα τόπους το "φίλημα της αγάπης" είτε κατά την νύκτα της Ανάστασης είτε κατόπιν στη Δεύτερη Ανάσταση (τη λεγόμενη και Αγάπη) γίνεται με αρκετή ιεροπρέπεια στην Εκκλησία.
ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΣΤΗ ΛΕΡΟ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ: http://www.youtube.com/watch?v=hCWrX_nOxvA&feature=youtu.be
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (15.4.2012)
Χριστός Ανέστη!
Την Κυριακή του Πάσχα, οι ιερείς ενδύονται τα πασχαλινά άμφιά τους και με την εικόνα της Αναστάσεως και αναμμένες λαμπάδες με ιερά πομπή πηγαίνουν στον Μητροπολιτικό Ναό, όπου θα ψαλλεί ο Εσπερινός της Αγάπης και θα ακουσθεί το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο «ουσης οψίας τη ημέρα εκείνη τη μια τω Σαββάτω των θυρών κεκλεισμένων», σε πολλές γλώσσες κατά το έθος.
Μετά το πέρας του Εσπερινού της Αγάπης, ο Ιερός Κλήρος μοιράζει το κόκκινο αυγό και εύχεται όπως ο Αναστάς Κύριος πλημμυρίζει στις καρδιές όλων μας το ανέσπερο φως της Αναστάσεώς Του.
H ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα, καθορίστηκε από την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Βιθυνίας στη Νίκαια, το 325 μ. Χ. Αποφασίστηκε να γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας και μετά το Πάσχα των Ιουδαίων.
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας την Κυριακή του Πάσχα ψήνουν το αρνί στη σούβλα, μαζί με το κοκορέτσι. Το αρνί που τρώμε το Πάσχα συμβολίζει τον Χριστό που θυσιάστηκε σαν το αρνί για την σωτηρία όλης της ανθρωπότητας.
Από την Κυριακή του Πάσχα και για 40 ημέρες οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί χαιρετούν ο ένας τον άλλον λέγοντας "Χριστός Ανέστη" και απαντώντας "Αληθώς Ανέστη".
ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ: http://www.youtube.com/watch?v=WMQqC4M133Q&feature=youtu.be
ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣ:
Μ.ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗ ΛΕΡΟ: http://www.youtube.com/watch?v=-GBuqyfEpoQ&feature=colike
Μ.ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ: http://youtu.be/fqQM0JJwEMk
Μ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΗ ΛΕΡΟ: http://www.youtube.com/watch?v=QWhl_WS1OwU&list=UU3vN5HqJrnl5XSgrzQUlllw&index=18&feature=plcp
ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΠΙΤΑΦΙΩΝ ΣΤΗ ΛΕΡΟ: http://www.youtube.com/watch?v=uawm0YaL3Xg&feature=BFa&list=UU3vN5HqJrnl5XSgrzQUlllw&lf=plcp
ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΛΕΡΟ: http://www.youtube.com/watch?v=QYyH_ANm5Z0&feature=channel
ΠΑΣΧΑ (ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ): http://www.youtube.com/watch?v=o8rvCC0J_y8&feature=relmfu