Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ: http://youtu.be/aYGgTQ63vPY
Με την έλευση του νέου έτους, διάλεξε η Ιερά μας Μητρόπολη, να δωρίσει στη Λέρο ένα ιστορικό βιβλίο υπό τον τίτλο «Εφορεία Σχολών (και Εκκλησιών) Λέρου, 1889-2012, 123 χρόνια ζωής και προσφοράς», η παρουσίαση του οποίου έλαβε χώρα στο κινηματοθέατρο του Λακκίου, την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013. Το βιβλίο συνέγραψε ο Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, κατόπιν πατρικής αδείας του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου.
Παρόντες στην παρουσίαση του βιβλίου ήταν ο Μητροπολίτης μας κ.κ. Παισιος, οι Ιερείς του νησιού, ο Δήμαρχος κ. Μιχ.Κόλλιας, ο πρεσβευτής της Λέρου στην Αυστραλία κ. Γεώργιος Παυλής με την οικογένειά του, ο αντιδήμαρχος κ. Ι.Κωνσταντινίδης, η πρόεδρος του Δημ.Συμβουλίου κα Θεοφανία Γιαννουκά, ο πρόεδρος του Κ.Θ.Λ. κ.Δ.Καρανικόλας, ο Λιμενάρχης Λερου, ο εκπρόσωπος του Φρουράρχου Λέρου, η ποιήτριά μας Ολυμπία Καράγιωργα, λίγοι (δυστυχώς) δημοτικοί σύμβουλοι και εκπαιδευτικοί και πολύς κόσμος.
Η όλη εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα προσεγμένη, αντάξια της ιστορίας και της βαρύτητας του θέματος. Μία μεγάλης θεματολογίας, έκθεση φωτογραφίας (με 150 και πλέον φωτογραφίες) υπήρχε στην είσοδο, που κατατόπιζε τον φιλόμουσο επισκέπτη, για το περιεχόμενο του βιβλίου, με παλαιά χειρόγραφα πρακτικά και έγγραφα, πληροφορίες σχετικά με τους μεγάλους ευεργέτες και δωρητές των σχολείων, την διοικούσα επιτροπή της Εφορείας Σχολών, τους διοριζομένους διδασκάλους, κλπ. Σημαντική λεπτομέρεια αξίζει να αναφερθεί ότι, η κάθε φωτογραφία είχε και την ανάλογη επεξηγηματική λεζάντα!
Μπαίνοντας στην μεγάλη αίθουσα του κινηματοθεάτρου, η σκηνή ήταν κατάλληλα διαμορφωμένη, με σημαίες, πανώ, αφίσες, κλπ., ενώ μέχρι την έναρξη της παρουσίασης ένα ιδιαίτερα προσεγμένο βίντεο, προετοίμαζε τον προσκεκλημένο, για το τι θα επακολουθούσε.
Στίς 5:40 μ.μ. ακριβώς, άρχισε η παρουσίαση με έναν δεκαπεντάλεπτο πρόλογο του συγγραφέα κ.Γ.Χρυσούλη ο οποίος, αφού απηύθυνε εόρτιες ευχές για το νέο έτος, αφηγήθηκε στο κοινό τους λόγους που τον ώθησαν στη συγγραφή του βιβλίου, τι βρέθηκε και πως ταξινομήθηκε όλο αυτό το πλούσιο αρχειακό υλικό. Αξίζει κι εδώ να σταθούμε σε δύο σημεία: α) στους δυσανάγνωστους γραφικούς χαρακτήρες και το εύθραυστο του χάρτου, που έκαναν πολύ δύσκολη την ανάγνωση, την συλλογή των στοιχείων, αλλά και την συγγραφή του βιβλίου, και β) την επιθυμία του συγγραφέα, όλο αυτό το αρχειακό υλικό να διασωθεί και να δει το φως της δημοσιότητος, έτσι ώστε όλοι οι Λεριοί, και όχι μόνο, να γνωρίσουν τις άγνωστες πτυχές της ιστορίας της παιδείας της γενέτειράς τους.
Εντυπωσιακό ήταν και το πάνελ των ομιλητών, το οποίο αποτελούσαν ο πρωτ. Νικόδημος Φωκάς αρχιερατικός επίτροπος Λέρου, ο οποίος ανέγνωσε κείμενα και αποσπάσματα των παλαιών πρακτικών στην καθαρεύουσα, οι εκπαιδευτικοί κ. Ιωάννης Λιβιτσάνος και κα. Αγγελική Καρακώστα και ο βιβλιοθηκονόμος της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης κ. Δημήτριος Σταματέλος, ο οποίος είχε και την ευθύνη συντονισμού της παρουσίασης.
Όσοι παρακολούθησαν την εξαιρετική παρουσίαση του βιβλίου ομολόγησαν ότι, ήταν όντως από τις πιο εντυπωσιακές και ακούραστες παρουσιάσεις, με διαρκή εναλλαγή διαλόγων και παρεμβάσεων μεταξύ των ομιλητών και παράλληλη παρουσίαση δεκάδων διαφανειών. Αυτό που εντυπωσίασε ήταν τα πολλά καί άγνωστα σε όλους γεγονότα που εξιστορήθηκαν, τα οποία παράλληλα ήταν τόσο πολύ και καλά ιστορικά αποδεδειγμένα!
Μετά το πέρας της παρουσίασης, η οποία διήρκησε μία ώρα και δέκα λεπτά, τον λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης μας, ο οποίος ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Γραμματέα της Ιεράς μας Μητροπόλεως κ.Γ.Χρυσούλη, για την πολυετή και πολύμοχθη εργασία, όπως είπε χαρακτηριστικά, η οποία από σήμερα θα βλέπει το φως της δημοσιότητας:
«Θα ήθελα να πω από τα βάθη της καρδιάς μου θερμά συγχαρητήρια στον αγαπητό μας Γιώργο, τον καλό μου συνεργάτη, ο οποίος πράγματι κατέγραψε ένα σπουδαίο αρχείο της Μητροπόλεώς μας, το βιβλίο εκείνο, το οποίο αναφέρεται στη ζωή ενός μεγάλου οργανισμού, ενός ιστορικού θεσμού, που διήνυσε 150 χρόνια ιστορίας!
Ακούσαμε από τους εκλεκτούς ομιλητάς το βιβλίο αυτό τι περιέχει. Μία σπουδαία εργασία, που όπως είπε και ο κ. Γιώργος προηγουμένως, θα μείνει πλέον στην ιστορία, και αυτή την εργασία θα την χρησιμοποιήσουμε όλοι εμείς, οι οποίοι θέλουμε να γνωρίσουμε το τι έκανε η Εφορεία Σχολών, μαζί με την Δημογεροντία της Λέρου, στα δύσκολα εκείνα χρόνια της σκλαβιάς και της δουλείας, στα χρόνια εκείνα που τα πάντα τα έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά. Και υπήρχαν οι άνθρωποι εκείνοι οι οποίοι με τον δικό τους τρόπο, με τον δικό τους οβολό, έδωσαν στην παιδεία του νησιού την δύναμη εκείνη ν’ αναπτυχθεί και σήμερα πραγματικά να χαιρόμεθα τους νέους μας και τις νέες μας, όταν εισέρχονται στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας με καλούς βαθμούς και με καλή σειρά επιτυχίας.
Θα ήθελα απόψε, κ.Δήμαρχε, σ’ αυτή την ωραία βραδιά, την πνευματική βραδιά του νησιού μας, που οργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις, να συγχαρώ εκ βάθους καρδίας τους νέους φοιτητές και φοιτήτριές μας, και τα οποία παιδιά μας εκοινώνησαν των αχράντων μυστηρίων στον Ι.Ναό του Σωτήρος Χριστού, έδωσαν τις εξετάσεις και σήμερα είναι πράγματι μέσα στα πνευματικά ιδρύματα της χώρας, και κατέχουν εκείνα τα έδρανα, τα οποία επεζήτησαν μέσα στη ζωή τους.
Ας είναι αιωνία η μνήμη όλων εκείνων, οι οποίοι προσέφεραν στην Εφορεία Σχολών, Αρχιερείς, Ιερείς, διδάσκαλοι, δημογέροντες, και όλοι εκείνοι οι οποίοι με τον δικό τους τρόπο έδωσαν την περιουσία τους γι’ αυτή την πνευματική του λαού ανύψωση, διότι έτσι πραγματικά πρέπει να κάνει ο Έλληνας, από τα χρόνια εκείνα τα δύσκολα, μέχρι και σήμερα, να υπάρχει αυτή η αλληλεγγύη, αυτή η βοήθεια προς την παιδεία μας.
Βεβαίως, κ.Δήμαρχε και αγαπητοί μου, δεν θα μπορούσε να βγει ένα τέτοιο βιβλίο, μία τέτοια εργασία, εάν δεν υπήρχαν εκείνοι οι άνθρωποι οι οποίοι μας βοήθησαν. Και πρώτος είναι ο κύριος Γεώργιος Παυλής, ο οποίος με το χρηματικό ποσό των 5.500€, μας έδωσε την δύναμη εκείνη, σήμερα, να είμεθα όλοι εδώ και να βλέπομε τους κόπους του κ.Γ.Χρυσούλη να λαμβάνουν σάρκα και οστέα. Και όχι μόνο του κ.Παυλή, αλλά και όλων εκείνων, που με τον δικό τους τρόπο, έδωσαν είτε μικρά, είτε μεγάλα ποσά, συμπληρώνοντας το υπόλοιπο του ποσού που χρειάσθηκε για την έκδοση του βιβλίου, η οποία κόστισε 7.000€. Και μάλιστα η συμβολική τιμή των 15 ευρώ που τιμάται το βιβλίο, θα διατεθεί σε έναν ή δύο Λεριούς σπουδαστές ως υποτροφία.
Και πάλιν ευχαριστώ και εύχομαι εκ βάθους καρδίας, όπως και ξανά, μπείτε μέσα στα αρχεία της Ιεράς Μητροπόλεως, όχι μόνον εσείς, αλλά και άλλοι που επιζητούν, αλλά πάντοτε με τον τρόπο εκείνον που πρέπει να υπάρχει, ούτως ώστε να βγουν και άλλα στοιχεία έξω, για να τα μάθει ο ευγενής και φιλοπρόοδος Λεριακός Λαός. Συγχαρητήρια και καλή χρονιά».
Μετά τον λόγο του Μητροπολίτου ακολούθησε η βράβευση των φιλομούσων και ευγενών χορηγών του βιβλίου. Ο Μητροπολίτης απένειμε τον χρυσό σταυρό της εν Δωδεκανήσω Εκκλησίας του Οικουμενικού Θρόνου, στον Μεγάλο Χορηγό κ. Γεώργιο Εμμ. Παυλή, πρεσβευτή της Λέρου στην Αυστραλία και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Νήσων Αιγαίου νέας Νοτίου Ουαλίας και Σύδνεϋ. Ο Μητροπολίτης συνεχάρη τον κ. Γ. Παυλή, λέγοντας: «πάντα άξιος κ.Παυλή, και αυτή την φιλοπρόοδο προσπάθειά σας να την μιμηθούν και άλλοι συμπατριώτες μας».
Ο κ.Γ.Παυλής, φανερά συγκινημένος, στην σύντομη ομιλία του απηύθυνε επαινετικούς λόγους στον Μητροπολίτη μας, τον οποίο ευχαρίστησε για την βράβευση αυτή, αλλά όπως ανέφερε το έκανε για να διασωθεί η ιστορία της ιδιαιτέρας πατρίδας του και δεν περίμενε μία τέτοια τιμή. Συνεχάρη και ευχαρίστησε επίσης τον συγγραφέα του βιβλίου και Γραμματέα της Μητροπόλεώς μας κ.Γ.Χρυσούλη, λέγοντας ότι:
«Η εργασία αυτή, το βιβλίο αυτό, μας κάνει να αισθανόμαστε περήφανοι σαν Λεριοί και σας Έλληνες.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, όπως είπε, γιατί με πολλή αγάπη και μεγάλη προσπάθεια, εκδόθηκε το ιστορικό αυτό βιβλίο, το οποίο μας θυμίζει τις θυσίες και τους αγώνες των προγόνων μας για την παιδεία μας, τη γλώσσα μας, την Εκκλησία μας, και μας κάνει να αισθανόμαστε υπερήφανοι σαν Λεριοί και σαν Έλληνες.
Πρέπει να μην ξεχνάμε τις παραδόσεις μας, να μην ξεχνάμε ότι χύθηκε αίμα για να κρατηθούν τα ιδανικά του Γένους μας. Πρέπει ο καθένας να βοηθά, ανάλογα με τις ικανότητές του, και να κάνει το καλύτερο για την θρησκεία μας, την πατρίδα μας, την ελληνική μας γλώσσα και την οικογένειά μας».
Αμέσως μετά ακολούθησε και η βράβευση των υπολοίπων χορηγών του βιβλίου, των κ.κ. Γεωργίου Σπανού, Νικήτα Γρύμπιλλου, Καίτης Καρανικόλα, Χρήστου Καρπαθάκη, Νικολάου Φραντζή και Ευθυμίου Χρυσούλη, στους οποίους ο Μητροπολίτης απένειμε τον έπαινο της τοπικής Εκκλησίας, για την ευγενική τους δωρεά στην ιστορική αυτή έκδοση.
Κατόπιν, έγινε η απονομή αναμνηστικών και επαίνων στους επιτυχόντες αποφοίτους των Λυκείων της Λέρου στα ΑΕΙ και ΤΕΙ κατά τις πανελλήνιες εξετάσεις 2012.
Στο τέλος της εκδήλωσης κλήθηκε η ποιήτριά μας Ολυμπία Καράγιωργα, να απαγγείλει ένα ποίημα από το νέο της βιβλίο. Με την διπλή ιδιότητα, της ποιήτριας αλλά και του προέδρου του Συλλόγου Αιγυπτιωτών Λερίων, είπε τα εξής:
«Δεν θα πω ποίημα, γιατί ποίημα είναι το βιβλίο που γεννήθηκε! Ποίημα είναι η εξαιρετική βραδιά που ζήσαμε όλοι εδώ απόψε! Είμαι περήφανη που είμαι φίλη με τους ανθρώπους που προσέφεραν αυτό το σημαντικό βιβλίο.
Σαν Ελληνίδα της Αιγύπτου, σαν πρόεδρος του Συλλόγου Αιγυπτιωτών Λερίων, ένας σύλλογος που γεννήθηκε πέντε χρόνια πριν, και που ένας από τους σκοπούς του, ήταν να θυμίσει στον Λεριό ακριβώς αυτό: την προσφορά των Λεριών της Αιγύπτου.
Περνούσαμε από τα σχολεία, από τις Εκκλησίες και ο κόσμος δεν ήξερε ότι όλα αυτά τα κτίρια είναι προσφορές των Λεριών της Αιγύπτου. Και σαν Αιγυπτιώτισσα θέλω να πω ότι, είναι μεγάλη η προσφορά του εξαιρετικού αυτού βιβλίου. Εξαιρετικά δουλεμένο, μπράβο, συγχαρητήρια. Είναι η υπενθύμιση της προσφοράς, της δωρεάς, της ευεργεσίας.
Μεγάλωσα ανάμεσα στην έννοια ευεργέτες, στην μακρινή Αίγυπτο, κάτω εκεί στην Αραπιά, στην έρημο, στο Νείλο, και μείναμε Έλληνες, διότι αγαπούσαμε σωστά την Ελλάδα, γι’ αυτό που αξίζει η Ελλάδα, που είναι η χώρα της πνευματικότητας, αλλά και της ίδιας της ζωής! Και παραμένει, και είναι μια υπόμνηση στον υπόλοιπο κόσμο, ότι η ανθρώπινη ζωή, ότι η γη, είναι πράγματα πολύτιμα και δεν μπορεί η κάθε ευρωπαϊκή ένωση να την γελοιοποιεί για χρήματα…
Έχουμε αξίες πανανθρώπινες, και πρέπει να τις κρατήσουμε. Και η δημιουργία αυτού του βιβλίου, είναι μία τρανή απόδειξη ότι, είμαστε ένα πάρα πολύ ζωντανό κύτταρο, που δεν θα υποκύψει, και που θα συνεχίσει την ιστορία του, των πέντε χιλιάδων χρόνων, ανάμεσα στους άλλους λαούς, βοηθώντας τον άνθρωπο, όχι την μηχανή… η μηχανή να υποκύψει στον άνθρωπο!
Αυτό το βιβλίο Γιώργο Χρυσούλη, είναι μια μεγάλη υπενθύμιση της έννοιας «κοινωνική προσφορά». Ευχαριστώ γι’ αυτό που μας υπενθύμισες Γιώργο Χρυσούλη. Ευχαριστούμε τον κ.Γ.Παυλή που έδειξε στους άλλους ανθρώπους, που η μοίρα, η τύχη, η ικανότητα, βοήθησε να έχουνε την δύναμη που λέγεται «χρήματα», όταν καλά χρησιμοποιούνται, πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί, πως είναι λάδι στη μηχανή να πάει πέρα… Και ευχαριστούμε τον Μητροπολίτη Παΐσιο, για το ανοικτό του πνεύμα και την άμεση δράση να εξευρεθούν χρήματα, να βοηθήσει μια σπουδαία ιδέα.
Πριν κλείσω, προτείνω αυτή η παρουσίαση, να επαναληφθεί, κυρίως για τους μαθητές των Λυκείων της Λέρου. Μπράβο σε όλους γι’ αυτή τη βραδιά».
Η παρουσίαση αυτή του βιβλίου άφησε πολλές και σημαντικές απόψεις. Μία αύρα πνευματικής ανάτασης…
Όλοι οι παριστάμενοι έφυγαν μ’ ένα χαμόγελο και με μια ψυχική ηρεμία για όλα αυτά που διαδραματίσθηκαν, ειπώθηκαν και με ιδιαίτερη προσοχή και θαυμασμό παρακολούθησαν.
Στό τέλος όλοι είχαν έναν καλό λόγο να πουν και να εκφράσουν τα συγχαρητήριά τους και τα μπράβο τους στον Μητροπολίτη, στους συντελεστές του βιβλίου, τον συγγραφέα, τους χορηγούς, τους ομιλητές…
Aλλο ένα βιβλίο, για την άγνωστη ιστορία της Λέρου, πρέπει να μπει από σήμερα στις προθήκες των βιβλιοθηκών μας, στα σχολεία μας, αλλά και στα σπίτια όλων των Λεριών.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ: http://youtu.be/aYGgTQ63vPY
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως