ΣΤΗΝ  ΛΕΡΟ 

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε στη Λέρο η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Το Εσπέρας του Σαββάτου, 24 Μαρτίου και ώρα 5:30 μ.μ.,  στον εορτάζοντα Μητροπολιτικό Ναό ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβ.Μητροπολίτης συμπαραστατούμενος υπό του Ι.Κλήρου της Νήσου, παρουσία πολλών πιστών. Στο τέλος ομίλησε και αναφέρθηκε στη θέση της Παναγίας στο απολυτρωτικό έργο του Θεανθρώπου.

Μετά το πέρας του εσπερινού ο ιερατικώς προϊστάμενος αρχιμ.Στέφανος Κατές μετά του εκκλ.συμβουλίου, εδεξιώθη τον Μητροπολίτη, τον Ι.Κλήρο και τους ιεροψάλτες εις την παρακείμενη αίθουσα της Μητροπόλεως. Στο εκκλησίασμα δε προσεφέρθησαν αναψυκτικά και παραδοσιακά νηστίσιμα γλυκίσματα.

Το πρωί ετελέσθη Αρχιερατική Θ.Λειτουργία, παρουσία πυκνού εκκλησιάσματος. Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης ανεφέρθη στη διπλή γιορτή του Ευαγγελισμού της Παναγίας και της Εθνικής παλιγγενεσίας. Τέλος, μετά το πέρας της Θ.Λειτουργίας ετελέσθη επίσημος Δοξολογία βάσει του επισήμου προγράμματος του εκδοθέντος υπό του Δήμου Λερίων, υπέρ της απελευθερώσεως του Γένους από τον τουρκικό ζυγό. Παρέστησαν ο Δήμαρχος επικεφαλής του Δημ.Συμβουλίου, οι στρατιωτικές, εκπαιδευτικές, και πολιτικές Αρχές, των Σωμάτων Ασφαλείας (Λιμεναρχείο, Αστυνομία, κλπ), αντιπροσωπείες μαθητών με τις σημαίες των σχολείων τους, προσκόπων και οδηγών, και πλήθος πιστών.

Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν εγένετο η καθιερωμένη παρέλασις και τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε εντός του Ναού, η φιλόλογος του Γυμνασίου Πλατάνου κα.Παναγιώτα Τσεντούρου, ενώ τιμές απέδωσε η φιλαρμονική του Δήμου Λέρου, προ των πυλών του Ι.Ναού.

Το απόγευμα ο Μητροπολίτης ετέλεσε στην Ι.Μονή των Αγίων Αγγέλων τον Εσπερινό της αποδόσεως της εορτής του Ευαγγελισμού της Παναγίας, παρουσία αρκετών προσκυνητών.

 

ΣΤΗΝ  ΚΑΛΥΜΝΟ

Και εφέτος εορτάστηκε στην Κάλυμνο με λαμπρότητα η διπλή εορτή του Ευαγγελισμου της Θεοτόκου και της εθνεγερσίας του 1821.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αλικαρνασσου κ. Εμμανουήλ χοροστάτησε στον εσπερινό στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμου της Θεοτόκου Aργους Καλύμνου, συμπαραστατούμενος υπό ιερέων της νήσου και παρουσία πολλων πιστων, και την κυριώνυμον ημέρα ελειτούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας. Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Σωτηρος Χριστου ετέλεσε την επίσημο δοξολογία παρουσία των αρχων του τόπου και μαθητων και ακολούθησε επιμνημόσυνος δέησις και παρέλασις.

 

Επιμελείται ο Γραμματεύς της Ιεράς Μητροπόλεως Γεώργιος Ι.Χρυσούλης