ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2014
Με μεγαλοπρέπεια, εθνική υπερηφάνεια και τον προσήκοντα σεβασμό, εορτάσθηκε στα νησιά της Μητροπόλεώς μας στις 25 Μαρτίου, η μεγάλη διπλή εορτή: Α) του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου και Β) η έναρξη του ενδόξου επαναστατικού αγώνα του 1821, που είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία και συγκρότηση του νέου Ελληνικού Κράτους.
Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου αποτελεί μεγάλη θρησκευτική εορτή του χριστιανισμού, κατά την οποίαν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ έφερε την χαρμόσυνη είδηση στην Παναγία μας για την ενσάρκωση του Υιού του Θεού. «Ιδού νυν ευαγγελίζομαι χαράν μεγάλην».
Για την Ελλάδα, την Πατρίδα μας, ένα άλλο μεγάλο γεγονός πραγματοποιόταν το 1821, η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης! Ως ημερομηνία κήρυξής της, ορίστηκε η 25η Μαρτίου 1821. Ήθελαν οι ηγήτορες της επανάστασης να ταυτίσουν την ευχάριστη είδηση του Αγγέλου προς τη Θεοτόκο με τον Ευαγγελισμό του Έθνους, που λαχταρούσε με τη βοήθεια του Θεού να γνωρίσει και πάλι την ελευθερία του. Ήταν πεποίθηση των Ελλήνων η συνέργεια του Θεού για την ελευθερία, το πολύτιμο δώρο.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ:
ΣΤΗΝ ΛΕΡΟ
ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ Ι.ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΝΑΟΥ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ»
ΜΕΓΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ
Στη Λέρο, οι μαθητές των εκπαιδευτήριων μας, με ποιήματα, εθνικά θούρια, θεατρικά σκέτς, ομιλίες, και καταθέσεις στεφάνων στις προτομές ηρώων, έδωσαν τον πανηγυρικό τόνο.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Δήμου, του Φρουραρχείου Λέρου και εν συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως, έλαβε χώρα γενικός σημαιοστολισμός οικιών, καταστημάτων, δημοσίων κτιρίων, στρατιωτικών μονάδων και ναυλοχούντων πλοίων.
Το εσπέρας της Δευτέρας 24.3.2014, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός εις τον εορτάζοντα Ι.Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού, χοροστατούντος του Σεβ.Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου, συμπαραστατουμένου υπό ολοκλήρου του Ι.Κλήρου της Νήσου.
Προηγήθη η τελετή των θυρανοιξίων του ιερού μητροπολιτικού ναού, μετά την ανακαίνιση-αναπαλαίωση, η οποία απεκάλυψε έργα τέχνης κρυμμένα από τους σοβάδες επί δεκαετίες!
Συγκεκριμένα, τον παρελθόντα Σεπτέμβριο, ξεκίνησαν οι εργασίες για την αποκατάσταση σαθρών σοβάδων. Οι κολώνες του ναού, τα τόξα, οι θόλοι, είναι κατασκευασμένα από μαντώματα και πυρότουβλα, σε άριστη κατάσταση. Εντυπωσιακή η βάση του άμβωνα, κατασκευασμένη από πέτρα λαξευτή.
Το απόγευμα της Δευτέρας και πριν τον Πανηγυρικό Εσπερινό, με ιερά λιτανεία, μετεφέρθη η Ιερά Εικόνα της Παναγίας από τον ιστορικό ναό του Τιμίου Σταυρού στον ιερό μητροπολιτικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ο Μητροπολίτης μας ετέλεσε τον Αγιασμό των θυρανοιξίων και η Εικόνα ετοποθετήθη σε νέο προσκηνυτάρι.
Η τελετή των θυρανοιξίων έγινε παρουσία εκπροσώπων πολιτικών, στρατιωτικών αρχών, σωμάτων ασφαλείας, συλλόγων και φορέων, αλλά και πλήθους κόσμου από όλο το νησί.
Με την αρμόζουσα λαμπρότητα και την εκκλησιαστική τάξη, ετελέσθη στη συνέχεια ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στην διάρκεια του οποίου ο Μητροπολίτης ομίλησε σχετικά με τις εργασίες αναπαλαίωσης του ναού, εργασίες οι οποίες ανέδειξαν ένα λαμπρό οικοδόμημα, χάρις στις ανιδιοτελείς προσπάθειες και των εθελοντισμό όλων όσων εργάσθηκαν γιΆ αυτό τον σκοπό. Συνεχάρη και εξήρε την υπευθυνότητα και εργατικότητα του αρχιμ. Στεφάνου Κατέ, που ήταν η «ψυχή» του όλου δύσκολου εγχειρήματος και της ταχείας περάτωσης των εργασιών σε μόλις έξι μήνες! Εις αναγνώριση του υπεράνθρωπου αυτού αποτελέσματος ο Σεβασμιώτατος απένειμε στον ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας αρχιμ. Στέφανο Κατέ το οφίκιο του πνευματικού.
Κατόπιν ο Μητροπολίτης χειροθέτησε εις Αναγνώστη τον φέρελπι νέο Αντώνη Αγγελίδη, μαθητή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς μας Μητροπόλεως, ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια με την καθοδήγηση των γονέων του και του πνευματικού του, είναι παρών στο αναλόγιο του μητροπολιτικού ναού.
Εν συνεχεία ο ιεροκήρυκας αρχιμ. Στέφανος Κατές, ομίλησε για το ιστορικό της ανακαίνισης-αναπαλαίωσης του Ναού, τις υπεράνθρωπες προσπάθειες στις δυσκολίες που αντιμετωπίσθηκαν με την χάρη και την παρουσία της Παναγίας μας. Ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους όσους εργάσθηκαν εθελοντικά (80 άτομα), όλους όσους προσέφεραν διάφορα χρηματικά ποσά και όλους όσους με τον δικό τους τρόπο ενίσχυσαν το έργο.
Εις αναγνώρισιν της προθυμίας, των κόπων και των οικονομικών ενισχύσεων, η τοπική μας Εκκλησία απένειμε τον Χρυσούν Σταυρόν της εν Δωδεκανήσω Εκκλησίας του Οικουμενικού Θρόνου στους κ. κ. Σταύρο Κανάρη και Ευάγγελο Κλειδομύτη, ενώ από μία Εικόνα στους κ.κ. Γεώργιο Παυλή ομογενή εξΆ Αυστραλίας και Νικήτα Γρύμπιλλο.
Το πλήθος των ευσεβών Λερίων που παρευρέθη και συμμετείχε στις τελετές, εθαύμασε και επαίνεσε τα έργα που επιτελέσθησαν συγχαίροντες οι πάντες εκ βάθους καρδίας τους συντελεστές.
Μετά το πέρας του εσπερινού εδόθη μικρά δεξίωσις εκ μέρους του Εκκλ. Συμβουλίου στο παρακείμενο μητροπολιτικό μέγαρο και τον αύλειο χώρο του Ναού, προς όλους τους παρισταμένους.
Σημείωση: Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί βίντεο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό των εργασιών ανακαίνισης-αναπαλαίωσης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού.
ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ – ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ – ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
Το πρωί της Τρίτης 25 Μαρτίου, ετελέσθη ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον κατάμεστο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό.
Βάσει του επισήμου προγράμματος, στις 10:30΄π.μ. ετελέσθη η επίσημος Δοξολογία παρουσία του Δημάρχου Λέρου κ.Μιχ.Κόλια, των Αντιδημάρχων, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, των Στρατιωτικών Αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, Εκπαιδευτικών, αντιπροσωπειών μαθητών με τις σημαίες των σχολείων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και πλήθος κόσμου.
Μετά το πέρας της Δοξολογίας, Κλήρος, Αρχές και Λαός, κατευθύνθηκαν στην Αγία Μαρίνα, όπου, προ της προτομής του παπα-Αναστάση Ζαφειρόπουλου, εψάλλη Τρισάγιο και έγιναν οι καταθέσεις στεφάνων. Τιμές απέδωσε η Μουσική Μπάντα του 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Λέρου και άγημα του Στρατού.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός της Νοσηλευτικής Σχολής κα. Χρυσοβαλάντω Γιαμαίου (η ομιλία παρατίθεται παρακάτω).
Ο καλός καιρός κατά την ώρα της παρελάσεως, είχε ως αποτέλεσμα πολύς κόσμος να κατακλίσει την Αγία Μαρίνα και να καταχειροκροτήσει τα νιάτα του νησιού μας που παρήλασαν.
Εθνικό ενθουσιασμό προκάλεσε η παρέλασις δύο αγημάτων του Ελληνικού μας Στρατού σε άψογο σχηματισμό.
Μετά το πέρας της παρέλασης, μαθητές του Μπελλενείου Γυμνασίου χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.
ΜΕΘΕΟΡΤΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΥ CD
Στις 5 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Μητροπολίτης μας συμπαραστατούμενος από τον Ιερό Κλήρο, τέλεσε τον Εσπερινό της αποδόσεως της εορτής στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό.
Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε η παρουσίαση του επετειακού CD, που εξέδωσε ο μητροπολιτικός ναός με την ευκαιρία των θυρανοιξίων, με ύμνους της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος.
Στο CD ηχογραφήθηκαν εννέα ύμνοι, που έψαλλαν οι καλλιφωνώτατοι ιεροψάλτες κ.κ. Αναστάσιος Χατζηλάρης, Όθωνας Χατζηλάρης, Ραφαήλ Χατζηλάρης, Γεώργιος Ελένης, Aγγελος Αγγελίδης και Αντώνιος Αγγελίδης. Τα πεζά κείμενα διάβασαν οι κυρίες Έλενα Πεντζίκη και Μαρία Ελένη. Το εξώφυλλο επιμελήθηκε η κ. Ρένα Φιλιππίδη, η επεξεργασία – mastering έγινε από τον κ. Θανάση Γκίκα και την επιμέλεια παραγωγής, μίξης και ηχοληψίας ανέλαβε ο κ. Τάκης Φραγκούς.
Όντως η έκδοση αυτού του CD είναι μία πολύ προσεγμένη δουλειά, με τεχνικά άρτια την επιμέλεια, την παραγωγή και την απόδοση των ύμνων.
Στην παρουσίαση, οι συντελεστές απέδωσαν ύμνους που περιλαμβάνονται στο CD εντυπωσιάζοντας τους παρευρισκομένους.
Ο μητροπολίτης μας, εις αναγνώρισιν της ανιδιοτελούς προσφοράς όλων των συντελεστών προσέφερε εικόνα, αντίγραφο της Παναγίας του μητροπολιτικού Ναού.
ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ
Η εθνική επέτειος της επανάστασης του 1821 τιμήθηκε στην Κάλυμνο με κάθε μεγαλοπρέπεια και με τον προσήκοντα σεβασμό προς την ιστορική αυτή ημέρα που υπήρξε το ορόσημο της ίδρυσης του νεοελληνικού κράτους.
Μισή ώρα πριν την παρέλαση άνοιξε ο ουρανός, βγήκε ο ήλιος και οι μαθητές χάρηκαν
την παρέλασή τους. Οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές. Η βροχή όμως την ώρα της λειτουργίας κράτησε πολύ κόσμο στα σπίτια του.
Στην επίσημη Δοξολογία, στον ι. μητροπολιτικό ναό του Σωτήρος Χριστού χοροστάτησε ο αρχιερατικός επίτροπος πρωτ. Αμφιλόχιος Σακαλέρος και τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η φιλόλογος Μπακαρού Ρέα, καθηγήτρια του ΕΕΕΚ. Παρέστησαν οι τοπικές αρχές.
Το απόγευμα το Αναγνωστήριο «Αι Μούσαι» διοργάνωσε επετειακή εκδήλωση με ομιλητή τον κ. Ι. Πατέλλη («Οι Νότιες Σποράδες στο Αρχιπέλαγος της πειρατείας – από τον 15ο αι. μέχρι την Ελληνική Επανάσταση») και χορωδιακό πρόγραμμα υπό τη διεύθυνση του κ. Γ. Χατζηθεοδώρου και τη συμμετοχή της κ. Καβουκλή και του κ. Νίνη.
ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ
Με τον ίδιο πατριωτικό παλμό και θρησκευτική λαμπρότητα έλαβαν χώρα παρόμοιες εκδηλώσεις και στο νησί της Αστυπαλιάς.
Επιμέλεια-Φωτογραφίες-Βίντεο: Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως
Εφημερίδα «Αργώ της Καλύμνου»
Συνεργάτης φωτογράφος: Νικόλαος Νταλόγλου
Ομιλία 25ης Μαρτίου, από την κα. Χρυσοβαλάντω Γιαμαίου, εκπαιδευτικό Νοσηλευτικής Σχολής Λέρου
«Καλημέρα σας,
Όσα χρόνια κι αν περάσουν, η 25η Μαρτίου θα παραμένει η κορυφαία, μοναδική και ταυτόχρονα διπλή γιορτή για κάθε Έλληνα για κάθε Χριστιανό. Κι αυτό γιατί ως Χριστιανοί, γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, αλλά και ως Έλληνες γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό του Έθνους, αφού την ίδια αυτή ημέρα διάλεξαν οι πρόγονοι μας να σηκώσουν το λάβαρο της επανάστασης ενάντια στον τούρκο κατακτητή ζητώντας απΆ τα βάθη της καρδιάς τους λευτεριά ή θάνατο. «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ».
Αλήθεια πόσο μεγάλο και βαθύ είναι το νόημα που κρύβει μέσα της αυτή η απαίτηση! Χρησιμοποιώντας μόνο τρεις λέξεις, οι δύο φαινομενικά αντίθετες. Από τη μια η λευτεριά, η δυνατότητα να ενεργεί ο καθένας μόνος του σύμφωνα με τα πιστεύω του και τις προσωπικές επιθυμίες, η βασική προϋπόθεση για κάθε τι όμορφο και δημιουργικό στη ζωή των ανθρώπων, η διάθεση για τη ζωή, η αρχή. ΑπΆ την άλλη ο θάνατος, η παραίτηση από τη ζωή, το τέλος. Στη μέση ένα ή διαζευκτικό, που αντί να τις χωρίσει όπως όφειλε, τις ένωσε, τις έδεσε μεταξύ τους και τις έκανε να μοιάζουν ίδιες.
Και πράγματι, για τους Έλληνες του ΅21 δεν υπήρχε τρίτη λύση. Έπρεπε να νικήσουν και να λευτερωθούν ή να πεθάνουν. Όποιο από τα δύο ερχόταν, ήταν καλοδεχούμενο. Είχαν περάσει τέσσερις περίπου αιώνες από την αποφράδα, για τον Ελληνισμό, εκείνη μέρα που άνοιξε η κερκόπορτα στα τείχη της Πόλης. Είχαν περάσει τέσσερις αιώνες δύσκολοι, σκεπασμένοι από το μαύρο πέπλο της απελπισίας, όπου όλα τα σκίαζε η φοβέρα και τον πλάκωνε η σκλαβιά. Και τι δε χρησιμοποίησε ο κατακτητής για να πετύχει τους σκοπούς του. Βία, αλλά και χρηματισμό. Εξαναγκασμό και καλοπιάσιμο. Χιλιάδες οι νεκροί από τα αμέτρητα σκληρά βασανιστήρια. Δυσβάστακτοι οι φόροι και τα χαράτσια και ο χειρότερος για έναν γονιό φόρος, το παιδομάζωμα. ΑπΆ άκρη σε άκρη στον Ελλαδικό χώρο επικρατεί ένα απέραντο χάος. Φωτιά και τσεκούρι.
Ο Έλληνας ραγιάς είναι υποχείριο ακόμα και του κατώτερου Τούρκου. Δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα, κανένα προσωπικό όφελος, καμία ατομική περιουσία. Και τα λίγα προνόμια που παραχωρούνται σε λίγους είναι ελάχιστες εξαιρέσεις και δίνονταν περισσότερο για την εξυπηρέτηση της υψηλής πύλης και του σουλτάνου. Όμως απέναντι σε όλα αυτά, η αδούλωτη Ελληνική ψυχή άντεξε, κρατώντας άσβηστο μέσα της τον πόθο της ελευθερίας. Τον πόθο αυτό τον στέριωναν οι δάσκαλοι και οι ιερείς στο σχολειό, μαθαίνοντας στα Ελληνόπουλα κάτω από το λιγοστό φως του κεριού, την περήφανη καταγωγή τους, την ένδοξη ιστορία των προγόνων τους, την πίστη στο Χριστό, τη μητρική τους λαλιά. Τον υποδαύλιζε η προσπάθεια των Ελλήνων του εξωτερικού, να μεταφέρουν τις επαναστατικές ιδέες, που διαδίδονται την περίοδο εκείνη στη Ευρώπη. Η ιδέα της ισότητας των ανθρώπων, της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας και η ανάγκη για τη διεκδίκησή τους μεταφέρονται στην υπόδουλη Ελλάδα. Από αυτούς ξεχωρίζουν ο Αδαμάντιος Κοραής και ο Ρήγας Βελεστινλής, που μέσα στο Θούριο συνόψισε και χώρεσε όλα όσα μπορούσε να ζητήσει κάθε άνθρωπος που ήθελε να ζει Ελεύθερος.
Τον έκανε τον πόθο αυτό να φαίνεται πραγματοποιήσιμος η κλεφτουριά. Οι πιο περήφανοι και ανυπότακτοι ραγιάδες που πήραν το όπλο τους και ανέβηκαν στα βουνά, προτιμώντας τη δύσκολη αλλά λεύτερη ζωή του κλέφτη. Οι κλέφτες αποτέλεσαν το στήριγμα του απλού λαού. Τους αγαπούσε, τους θαύμαζε, τους ένιωθε προστάτες του. Ήταν η μαγιά της Λευτεριάς κατά τον Μακρυγιάννη. Όλα αυτά ήταν επόμενο να ωθήσουν τους Έλληνες να διεκδικήσουν τη Λευτεριά πολλές φορές.
Το δύσκολο έργο το ανέλαβαν άνθρωποι με φλογερή καρδιά και πύρινο λόγο, όπως ο Παπαφλέσσας και ο Κολοκοτρώνης. Και όταν ο Κολοκοτρώνης διαλαλούσε στο Μοριά ότι ο Θεός υπέγραψε για την Ελευθερία της Ελλάδος και ότι δεν παίρνει πίσω την υπογραφή του, οι υπόδουλοι ένιωθαν ένα σφίξιμο στην καρδιά και μια εικόνα περνούσε σαν όνειρο μπρός από τα μάτια τους, να ζούνε λέει Λεύτεροι και μια σπίθα φώτιζε την μαυρισμένη τους ψυχή. Και αυτή η σπίθα δεν άργησε να γίνει φωτιά το ξημέρωμα της 25ης Μαρτίου του 1821 όταν ο επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωνε με τρεμάμενα χέρια το λάβαρο της επανάστασης και ευλογούσε τα όπλα των αγωνιστών. Προετοιμασμένες και φλογισμένες οι καρδίες από τα κηρύγματα των δασκάλων του γένους, τα τραγούδια του Ρήγα και τους κήρυκες της Φιλικής Εταιρεία πήραν την απόφαση του ξεσηκωμού. Τα όνειρα και οι πόθοι τεσσάρων αιώνων αλήθεψαν την ώρα εκείνη και οι στίχοι του Ρήγα: «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή» ξεσήκωσαν σε έναν γενικό συναγερμό το έθνος.
Μεγάλες οι μορφές που σημάδεψαν τον αγώνα αυτό:
O Αθανάσιος Διάκος, ο ήρωας της Αλαμάνας, που βρήκε φρικτό θάνατο. Ο Κολοκοτρώνης, ο θρυλικός γέρος του Μοριά χάρη στο μεγαλοφυές σχέδιο του οποίου πάρθηκε το πρώτο μεγάλο κάστρο των Τούρκων η Τριπολιτσά. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος που γελοιοποίησε τη στρατιά του Ομέρ Βρυώνη στο χάνι της Γραβιάς. Ο Παπαφλέσσας, ο παπάς αγωνιστής, προτίμησε να θυσιαστεί με τα 300 παλικάρια του στο Μανιάκι, ως άλλος Λεωνίδας. Ο Κανάρης στο Αιγαίο, ο φοβερός μπουρλοτιέρης, που τσάκισε στην κυριολεξία τον Τούρκικο στόλο. Ο Μιαούλης, γυναίκες όπως η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και η Μαντώ Μαυρογένους, αλλά και άλλοι που δεν αρκούν τα στενά όρια ενός χαιρετισμού για να αναφερθούν όλοι.
Η γενιά της επανάστασης του 1821 δεν ήταν υπεράνθρωπη. Ούτε όλη την Ελλάδα απελευθέρωσε, ούτε απαλλαγμένη από αδυναμίες εμφανίστηκε, αφού δυστυχώς σε όλη τη διάρκεια του αγώνα δεν έλειψαν οι προσωπικές κόντρες, οι αντιδικίες και ο αλληλοσπαραγμός, τα οποία έθεσαν σε κίνδυνο τη νικηφόρα έκβασή του. Όμως η γενιά εκείνη, έθεσε ένα σκοπό και κατάφερε να τον φέρει σε πέρας. ΠαρΆ όλες τις δυσκολίες το ασθενές και άοπλο Ελληνικό Έθνος βρήκε την ψυχική δύναμη να αναμετρηθεί με την πάνοπλη αυτοκρατορία. Δεν σκέφτηκαν οι ήρωες του ΅21 τους αριθμούς. Δεν υπολόγισαν, δεν δίστασαν να αντιταχθούν στους ισχυρούς δυνάστες τους, παραμέρισαν τη λογική και έγραψαν μια από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία του Έθνους. Οι ήρωες του ΅21 εμψυχώθηκαν από τα ιδανικά της φυλής και τη σκέψη ότι ο αγώνας ήταν δίκαιος και ιερός. Το σύνθημά τους «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ» ήταν η φυσική συνέχεια του «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ», του σταθερού «ΟΧΙ» των Ελλήνων, της αδούλωτης ψυχής τους, προς κάθε εισβολέα ή κατακτητή. Για το λόγο αυτό το ΅21 είναι η πνευματική κιβωτός, η βάση, το θεμέλιο του νεώτερου Ελληνισμού. Από εκεί πρέπει το έθνος να αντλεί δυνάμεις και φως για να μπορέσει να συνεχίσει το δρόμο των ιστορικών του πεπρωμένων.
Σήμερα, που όλα αλλάζουν στο όραμα της παγκοσμιοποίησης, σήμερα που πολλά κράτη ενώνονται με νέες συνθήκες και νέες συμφωνίες, δυστυχώς οι κίνδυνοι που πάντα απειλούσαν τούτο τον τόπο εξακολουθούν να υπάρχουν. Σε μια περίοδο που η εδαφική μας κυριαρχία εξακολουθεί να αμφισβητείται, όπου τα διάφορα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα μας θέλουν υποτελείς και προσκυνημένους, οφείλουμε να έχουμε τα μάτια ανοικτά, να επαγρυπνούμε για να διαφυλάξουμε ως άξιοι συνεχιστές της παράδοσης των προγόνων μας, τις ιδέες που υποκίνησαν την επανάσταση του ΅21. Ήταν ένα θαύμα η εξέγερση του ΅21. Ένα θαύμα ανεπανάληπτο. Αθάνατοι ήρωες του ΅21. Η σκέψη μας θα είναι πάντα σε Σας. Σας ευχαριστούμε γιατί χάρη σε εσάς γεννηθήκαμε ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!