Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΓΑΠΗΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΝ ΛΕΡΩ

Τα τελευταία χρόνια στη Λέρο, καθημερινά, καταφθάνουν από τα Μικρασιατικά παράλια λαθρομετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων, από την Σομαλία, Αφγανιστάν, Παλαιστίνη, Ιράκ, Ρουάντα, Σρι-Λάνκα,  κλπ.

Τούρκοι δουλέμποροι τους προωθούν, έναντι αδράς αμοιβής, με σκάφη και μικρές φουσκωτές λέμβους και τους εγκαταλείπουν στο πέλαγος, πολλές φορές εν μέσω θαλασσοταραχής. Οι απάνθρωπες αυτές επιχειρήσεις γίνονται με κάθε κόστος ζωής. Πολλοί είναι αυτοί που ξεκινούν από την πατρίδα τους, αλλά δεν καταφέρνουν να επιζήσουν. Στο νησί μας καταφθάνουν με τις πλέον άθλιες συνθήκες, «σαρδελοποιημένοι», πεινασμένοι, διψασμένοι, καταβρεγμένοι από τα κύματα. Aνδρες, γυναίκες, μικρά παιδιά.

Η τοπική μας Εκκλησία βλέποντας το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται στο νησί μας με την άφιξη τόσων ανθρώπων και με πρωτοστάτη τον Μητροπολίτη μας κ.Παίσιο, ίδρυσε «Τράπεζα Αγάπης και Αλληλεγγύης», τα μέλη της οποίας αποτελούνται από ευυπόληπτα μέλη της Λεριακής κοινωνίας, αλλά και πολλούς εθελοντές και εθελόντριες. Σκοπός της είναι η περισυλλογή ειδών ρουχισμού, υπόδησης, και ειδών πρώτης ανάγκης, και ο εφοδιασμός των ταλαιπωρημένων αυτών αδελφών μας.

Μόνο κατά το παρελθόν έτος 2007, αφίχθησαν στη Λέρο περί τα χίλια (1.000) άτομα. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2007, όπου και ξεκίνησε συστηματικά η προσπάθεια της Επιτροπής Αλληλεγγύης, περισυνελέγησαν από την Υπηρεσία του Λιμενικού Σώματος στη νήσο Φαρμάκο και καταγράφηκαν στα βιβλία της Τράπεζας Αγάπης περί τα 536 άτομα (436 άνδρες, 52 γυναίκες και 48 παιδιά), ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2008 ήδη έχουν καταγραφεί 358 άτομα (309 άνδρες, 15 γυναίκες και 34 παιδιά).

Τα περιπολικά του Λιμεναρχείου Λέρου, τους περισυνελεγέντας τους οδηγούν στο λιμάνι της Λέρου για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες κατά τον Νόμο (καταγραφή, ιατρικές εξετάσεις, κλπ). Εν συνεχεία το Λιμεναρχείο, σε ακαθόριστες ώρες, επικοινωνεί με την Ιερά Μητρόπολη, όπου στο ισόγειο του Ισιδωρείου Γηροκομείου, διασκευάσθηκε ειδικός χώρος εξοπλισμένος όπως προείπαμε με είδη ρουχισμού, υποδημάτων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, όπου εκεί σύμφωνα και με το Ευαγγέλιο, περιθάλπονται, βρίσκουν καθαρά, σιδερωμένα ρούχα και στη συνέχεια μεταφέρονται για προσωρινή εγκατάσταση έως ότου γίνουν οι κατά Νόμον διαδικασίες για την προώθησή τους στην Αθήνα. Πριν την αναχώρησή τους από τη Λέρο και πάλι η Επιτροπή Αγάπης και Αλληλεγγύης τους εφοδιάζει με ειδικό σακκίδιο ταξιδίου, με είδη πρώτης ανάγκης, ρουχισμού, κλπ., εξασφαλίζοντας και την δωρεάν μετακίνησή τους με τα πλοία της γραμμής.

Τα είδη που συλλέγονται είναι προσφορά είτε των κατοίκων της Λέρου, είτε από Ρόδο κατόπιν συνεργασίας με τον εκεί Ερυθρό Σταυρό και τον «Σύνδεσμο Αγάπης», είτε από προσφορές ιδιωτών οι οποίοι πρόθυμα αποστέλλουν διάφορα είδη ρουχισμού και υπόδησης.

Τα είδη της «Τραπέζης Αγάπης και Αλληλεγγύης» συνεχώς αναπληρώνονται και πάντοτε είναι σε θέση να έλθει αρωγός και συμπαραστάτης στους ενδεείς αδελφούς μας λαθρομετανάστες και όχι μόνο. Πρόσφατα η Επιτροπή Αλληλεγγύης εφοδίασε με τέτοια είδη και το Λιμεναρχείο της Πάτμου προκειμένου και αυτό να καλύψει τις ανάγκες των αφικνουμένων λαθρομεταναστών. Την προσωρινή στέγαση αναλαμβάνει το κράτος, έχει προς τούτο ενοικιασθεί κατάλληλο ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν, ενώ η τροφοδοσία παρέχεται από το Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου.

Με προτροπή δε της Ιεράς Μητροπόλεως εθελοντές και εθελόντριες επισκέπτονται τους λαθρομετανάστες στους χώρους παραμονής τους και τους προσφέρουν γλυκίσματα, τσιγάρα, κάρτες τηλεφώνων και στα μικρά παιδιά παιχνίδια και δώρα.

Aριστη είναι η συνεργασία μεταξύ της Ιεράς Μητροπόλεως και των τοπικών φορέων, ειδικά με τους Συλλόγους «Γυναίκες χωρίς Σύνορα» και της ομάδος των «Γιατρών χωρίς Σύνορα»  παραρτημάτων Λέρου.

Επιμελείται ο Γραμματεύς της Ιεράς Μητροπόλεως Γεώργιος Ι.Χρυσούλης