Bottom Background

+ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ (2025)

Με λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη τελέσθηκε το εσπέρας της Κυριακής 9 Φεβρουαρίου 2025, ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός προς τιμήν της μνήμης του Αγίου Χαραλάμπους, στον ομώνυμο περικαλλή Ιερό Ναό στη Χώρα Καλύμνου.

Στην ακολουθία του Εσπερινού χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, συμπαραστατουμένου υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου πρωτ. Αμφιλοχίου Σακαλλέρου, του εφημερίου του ναού π. Μιχαήλ Μπουλαφέντη, καθώς και ιερέων από διάφορες ενορίες της Καλύμνου. Πλήθος πιστών συγκεντρώθηκε για να αποδώσει τιμή στον Άγιο, ζητώντας τη χάρη και την ευλογία του.

Όπως κάθε χρόνο, τηρήθηκε το όμορφο έθιμο της παρουσίας κοριτσιών και μικρών παιδιών ντυμένων με τα παραδοσιακά πολύχρωμα καβάδια και στολές, προσδίδοντας έναν ξεχωριστό τόνο στην εορτή. Αυτή η παράδοση συμβολίζει τη βαθιά σχέση της τοπικής κοινωνίας με την πίστη και την πολιτιστική κληρονομιά της.

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες-video:  Μάμας Χαραμαντάς-Κάλυμνος news.


Ο Βίος του Αγίου Χαραλάμπους

Ο Άγιος Χαράλαμπος υπήρξε ιερέας στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας και έζησε κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορίας του Σεπτιμίου Σεβήρου (193-211 μ.Χ.). Το έτος 198 μ.Χ., όταν εξαπολύθηκε διωγμός κατά των Χριστιανών, συνελήφθη από τον έπαρχο Λουκιανό, ο οποίος τον πίεσε να αρνηθεί την πίστη του. Με απαράμιλλο θάρρος, ο Άγιος αρνήθηκε να υποκύψει, δηλώνοντας την ακλόνητη προσήλωσή του στον Χριστό. Ως αποτέλεσμα, υπέστη φρικτά βασανιστήρια, κατά τη διάρκεια των οποίων συνέβησαν θαυματουργικά γεγονότα, όπως η αποκοπή και επανασυγκόλληση των χεριών του Λουκιανού μετά από προσευχή του Αγίου. Το θαύμα αυτό οδήγησε πολλούς από τους δήμιους στη μεταστροφή προς τον Χριστιανισμό. Παρά τα συνεχιζόμενα βασανιστήρια, ο Άγιος παρέμεινε ακλόνητος και τελικά οδηγήθηκε στον αποκεφαλισμό, λαμβάνοντας το στεφάνι του μαρτυρίου σε ηλικία 113 ετών.

Ο Άγιος Χαράλαμπος τιμάται ως προστάτης από τις λοιμώδεις ασθένειες και ως προστάτης άγιος πολλών περιοχών της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και η Κάλυμνος όπου τιμάται ιδιαίτερα. Η γιορτή του αποτελεί σημείο αναφοράς για τους πιστούς, που προσέρχονται με ευλάβεια ζητώντας την προστασία του.

 


0Shares